Hormonal sebepler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar kadar çevresel faktörler ve yaşam tarzı da erkek kısırlığının her geçen yıl daha da artmasına sebep oluyor...
TOPLUMDAKİ çiftlerin %15'i çocuk sahibi olmakta zorluk yaşarlar.
Eurofertil Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek' e göre çiftlerin % 50-60'ında, erkekteki bir sorunun kısmen de olsa sebepler arasında yer almaktadır. Erkekte kısırlıkla ilgili sorunlar, yapılan sperm tahlillerinden anlaşılabilire de kimi durumlarda özel tetkikler gerekebilir.
Ne yazık ki günümüzde halen erkek hastaların bir kısmı tedavi olmayı bırakın, kısır olduğunu kabul edemeyecek durumda. Kısırlığın sadece kadına özel bir durum olmadığını vurgulayan Özörnek aslında bunun toplumsal bir problem olduğunu da belirtti. 

MİKROCERRAHİ YÖNTEMLER 

Erkek kısırlığı sebepleri nelerdir?
Hormonal sebepler, genetik-ailcvi sebepler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, geçirilmiş ameliyatlar, doğumsal anormallikler, çevresel ve kimyasal etkenlerdir. En sık görülen nedenlerden biri de yumurtalık damarlarında varisleşme-yani varikoseldir. Bunun ise mikrocerrahi yöntemlerle tedavisi mevcuttur.
¦ Günümüzde erkek kısırlığı ile kadın kısırlığını kıyaslarsak hangisinin oranı daha fazla sizce?
Tüm dünyada erkek kısırlığı yıldan yıla artmaktadır bunda bozulan çevresel koşullar ve değişen yaşam tarzımız rol oynamakta. Türkiye'de erkek kısırlığı artık konuşulabilir hale gelmiştir. Ayrıca bazı yöresel faktörler ülkemizde erkek kısırlığının daha sık görülmesine sebep olmaktadır.
Örneğin Karadeniz bölgesi muhtemelen Çernobil felaketi sebebiyle erkek kısırlığının oldukça yoğun olduğu bir bölgedir.
¦ Ne zaman tedavi olmalı?
Çiftler, bir yıllık bir uğraşı sonucunda bebek sahibi olamamışlarsa doktora başvurmaları gerekmektedir. Bu süre kadının yaşına göre daha da kısaltılabilir. 42 yaşında bir kadının bir yıl beklemesini önermek yanlış olabilir. Erkek ile kadın beraber değerlendirilmelidir. Ülkemizde genelde ilk planda kadın değerlendirilmekte, sonrasında erkek doktora başvurmaktadır.
Hatta yıllarca yumurtlama tedavisi olduktan sonra spermi olmadığı anlaşılan erkeklere de az da olsa rastlanmaktadır.

AMELİYATA GEREK YOK  

  Erkek nasıl değerlendirilmeli?
Kısırlığın kadından dolayı olmadığı anlaşıldıysa erkekten spermiogram istenmelidir. Özellikle azospermi dediğimiz hiç spermi olmayan erkeklerde hormon değerlendirilmesi atlanmamalıdır. Hormonların azalmasma bağlı bir durumda hormon verilerek hiç ameliyata gerek kalmadan sperm elde edilebilir.
Sperm azlığı durumunda temelde 2 çeşit
tedavi vardır; [1] Aşılama (Intrauterin inseminasyon) [2] Tüp Bebek (Mikroenjeksiyon). Sperm sayısı hafif - orta derecede azalmış ise aşılama uygulanır. Aşılamanın tek uygulama sonucundaki başarısı %1015'tir. Üç - dört denemeden sonra gebelik oluşmamışsa tüp bebek tedavisine geçilir.
Spermin çok az olduğu durumlarda mikroenjeksiyon tercih edilmelidir. Günümüzde, mikroenjeksiyon yönteminin keşfi ile erkek kısırlığı tedavisinde ciddi bir atılım sağlanmıştır.
Sperm yoksa bebek şansı yok mu?
Testiküler sperm ekstraksiyonu (TESE) sperm kanallarında sperm bulunamadığı ya da sperm kanallarında olmadığı durumlarda genel anestezi altında sperm testisin farklı bölgelerinden alınan doku parçalarının ayrılaştırılması ve çok özel şartlar altında incelenerek aranması sonucu elde edilir. Bu işlem, testis biyopsisinden farklıdır. Biyopside testisin bir bölgesinden parça alınırken, testisin diğer bölümlerinde sperm üretimi olabilir. Bu nedenle testis biyopsisinde sperm hücresine rastlanmasa bile Tese işlemi yapılırken Sperm hücresi bulunabilir. Testis dokusundan elde edilen parçalar ayrıştırılarak laboratuarda mikroskop altında incelenir.
Sperm hücreleri bulunması halinde bu hücreler mikroenjeksiyon işleminde kullanılır. Perkütan sperm aspirasyonu (PESA), genişlemiş olan tıkalı kanala ya da testis dokusuna üzerinden bir iğne ile girerek sperm toplanmasıdır. Bu yeni tekniklerle her tedavi döneminde yüzde 40'ın üzerinde gebelik oranları verilmektedir. .
Güneş
bitkiselhaber.com 

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top