Sadakatsizliğin farklı türleri olduğuna değinen psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Sungur, "Karısını aldatan erkek, hem eşinin hem de sevgilisinin taşıdığı farklı özelliklere ihtiyaç duyar. Her ikisi de hayatında kalsın ister" diyor Aşk, evlilik ve sadakatsizliğin acısı, hayatımızın olmazsa olmazları...
 
'Sen, Ben ve Aramızdaki Her Şey' isimli kitabın yazarı ünlü psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Sungur, insanların hemen hemen tamamının yaşanılan boyunca bu üçlüden en az birini yaşadıklarını belirtiyor.

Kupürün MProf. Dr. Mehmet Sungur anlattı HAZIRLAYAN: ESRA TÜZÜN

Sungur, aldatma ile ilgili soruları yanıtladı.



Sadakatsizliğe uğrayan eşin kayıpları nelerdir?
Sadakatsizlik, çiftlerin her ikisini de değiştirmekte ve böylelikle ilişkinin kendisini de değişikliğe uğratmaktadır. Bazen sadakatsizlik sonrasındaki ilişki, yas tutmayı gerektiren bir kayıp süreci gibi algılanabilir.
Güven üzerine inşa edilen eski ilişki artık ölmüştür. Dolayısıyla sadakatsizliğin ardından yaşanan süreç, tıpkı sevilen birinin ölümünü izleyen süreç gibi şaşkınlık, şok, inkar, öfke, umutsuzluk, çaresizlik ve üzüntü gibi evreleri içerebilir.


RESMİN BÜTÜNÜ GÖRÜLMELİ 

Sık tartışılan bir konu olarak yolunda gitmeyen bir evlilik mi sadakatsizliğe neden oluyor? Yoksa sadakatsizlik mi evliliği olumsuz bir noktaya getiriyor?

Tek eşliliğin insan doğasına aykırı olduğu söylenir.

Aldatma insan doğasında var mı?


Temelde tek eşlilik hayvan türünde pek rastlanmayan bir durum. Ama insan, evrimleşmesi sürecinde türüne ait özellikleri değiştirebilen, kendi dürtülerini dizginleyebilen bir varlık olarak gelişti, îş cinselliğe gelince 'doğamızda yok' eliyoruz ancak başka konularda doğamızı değiştirebiliyoruz.
însan aslında doğaya bile hükmetmeye çalışırken, tek eşlilik için 'benim doğamda yok' denmesini doğru bulamıyorum.

Tek eşli olarak uzun süreli bir birlikteliği başarabilen insanlar varken diğerleri niye beceremesin?
Tek eşlilik öğrenilebilir.   



ğe 'iyi nedenler bulmak' arasındaki ayrımı iyi yapabilmek gerekir. Sadakatsizliğe uğrayan kişi için sadakatsizliğe gerekçe oluşturabilecek iyi bir neden bulmak, doğal olarak olanaksızdır. Hiçbir neden sadakatsizliği açıklayamaz. Ancak anlamak, iyi nedenler bulmak için değil, yaşanan olaya içerik sağlayabilmek için yapılmalıdır. Çünkü içeriği anlaşılamayan hiçbir olgu 'kabul' edilemez. aldatmakk


Burada içerikten kastedilen, resmin bütününü görmek, yani evliliğinizin sadakatsizliğe uğramasına zemin hazırlayabilecek risk etkenlerini anlamaktır. Ancak bu risk etkenlerinin hiçbiri sadakatsizliğin nedeni veya suçlusu değildir.

Peki sadakatsizliği anlamak mümkün müdür? Anlamak ne yarar sağlar?


Tabu ki, sadakatsizliği anlamak, aldatan eşle birlikte sadakatsizlik nedeni olarak gösterilen konularda fikir birliğine ulaşmak veya uzlaşmak da değildir. Amaç yalnızca, anlaşılmayana anlam kazandırarak travmanın uzun süreli olumsuz etkilerinden korunmaktır. Sadakatsizliğin oluşma nedenini anlamak, zorlu ve yıpratıcı bir süreç olmakla birlikte iyileşmenin en önemli aşamasıdır. 'Neden-nasıl oldu?' sorusunun önemini bu süreçte kavramak önemlidir.

ALDATAN KİŞİ DE ÇOK ACI ÇEKİYOR!

'Sen, Ben ve Aramızdaki Her Şey' isimli kitabın yazarı Prof. Dr. Mehmet Sungur, "Aldatan kişinin acı çekmediği doğru değildir" diyor.
Ekonomik kriz, eşlerden birinin yaşadığı bir hastalık aldatmayı etkiler mi?
 

Kimler aldatmaya meyilli?
Aslında her türlü zorlu yaşam koşullan çiftleri, rutin hayatlarından koparabilir.
Stresli dönemlerde, sorunlarla başa çıkılamadığında insanlar kendi standartlarının dışma çıkabilirler. Bu yönden bakıldığında her türlü stresli yaşantı, eşler arasındaki iletişimin kopmasma neden olur. Çiftler arasındaki ilişkide eşlerden birinin kendini sürekli değersiz ve beğenilmez hissetmesi, aldatmanın sık yaşandığı durumlardır. Gruplar içinde sosyalleşmek, duygusal yönden duyumsuzluk, süreklilik gösteren öfke ve kıskançlık aldatmaya zemin hazırlayabilir.

Sadakatsizlikten sonra eşler birlikte mutlu bir gelecek oluşturabilirler mi?


Bu sorunun yamtı: Belki... Sadakatsizliği takiben birlikte yaşama kararı veren çiftlerin oranı sanılandan yüksektir. Yüzde 60-75 arasmda değişen bu oranın içinde güven ve mutluluk üzerine kurulu bir ilişkiyi yeniden sağlayabilen çiftlerin yanı sıra acı çeken ve güven duygusunu tekrar yakalayamayan mutsuz çiftler de vardır.

Sadakatsizliğin de birçok nedeni var!


Aldatmanın ipuçları var mı?
Aşk; 'ben'leri koruyarak 'biz' olabilmek, sadakatsizlik ise 'biz'i yok etme riskini göze alabilmektir. Araştırmalar, insanlann yüzde 90'ının sadakatsizliği, birlikteliğe yönelik ciddi bir tehdit olarak algıladıklarım gösteriyor. 



Ancak, gerçek yaşamda çiftlerin yüzde 75'i sadakatsizliğe rağmen evliliklerine devam ediyor. Pek çok kişi için inandıncı olmasa da sadakatsizlik sonrasında birlikte yaşamaya devam eden çiftlerden bazılannın, ilişkileri sadakatsizlik öncesi dönemden daha da sağlıklı bir duruma gelebiliyor.

Tabii ki bu, sadakatsizlik sonucu ortaya çıkan kriz dönemini çiftlerin nasıl yönettiğine de bağlı... Sonuç olarak insanlar, sadakatsizliği evliliğin sonlanması için iyi bir neden olarak görseler de, gerçek yaşamda aldatma sanıldığı gibi evliliklerin sonlanmasına neden olmayabiliyor.


Aldatmaya kabul edilebilir, iyi bir neden bulmak neredeyse mümkün değildir. Ancak tüm sadakatsizliklerin benzer olduğunu söylemek de yanlış olur.
Sadakatsizliğin birbirinden farklı temalan vardır.


¦ Yeni bir yaşama kapı açan sadakatsizlik: Burada sadakatsizliği yapan kişi, ilişkisine olan bağlılığını kaybetmiştir. Açıkça söyleyemez. Sadakatsizliğin ortaya çıkması aldatan kişiyi rahatsız etmez; çünkü davranışlarıyla yapacaklannı dile getirmiş ve rahatlamıştır.

 ıntikam için yapılan sadakatsizlik:  Eşini aynen kendisinin incindiği gibi incitmek amacıyla yapılır.
Genellikle geçmişte yaşanmış bir aldatmaya duyulan öfkenin zamanında yeterince ifade edilmemiş olması ya da yıllar önce kendisine yapılan bir sadakatsizliğin sonradan keşfedilmesiyle  sadakatsizlik: Aldatan kişi için eşi ile olan ilişkisi ne iyi ne de kötüdür.


Aldatan kişinin hem eşinin hem de sevgilisinin taşıdığı ortaya çıkar.
farklı özelliklere ihtiyacı vardır. Her ikisi de hayatında kalsm istemektedir.
Uzun süren bir sadakatsizlik türüdür. Çoğu zaman sevgilinin kendini değersiz hissetmesiyle biter ya da ortaya çıkar.


 Kendini fark ettirmek amacıyla yapılan sadakatsizlik Bu tür sadakatsizlikler, intihar gibidir. Kısa sürer ve hatta cinsel yakınlaşma içermeyebilir.


Amacı, evlilik içinde ihmal edildiği mesajını vermektir. Çünkü istenen, bu evlilikten vazgeçmek değil, yalnızca daha fazla önemsendiğini görebilmektir.


İLİŞKİDEN KORKARLAR
¦ Yakın ilişkilerden korkmayla gelişen sadakatsizlik: Burada kişi, kendini ilişkiye bırakmaktan korkmaktadır. Bir yandan yakın ilişkilere gereksinim duymakta diğer yandan bu tür ilişkilerin içinde yutulmaktan korkmaktadır. Birine fazla yakınlaştıklarında kontrolü kaybetmekten korkarak kaçarlar.


¦ Fırsatçılık ya da deneysel amaç taşıyan sadakatsizlik: Cinsel deneyimi az olan kişinin, sekse yönelik meraklan bu türün temel nedenidir. Cinsel deneyimleri fazla olan kişilerde de bu tür aldatmalar, "Onunla seks nasıl olurdu?" şeklindeki bir meraktan kaynaklanabilir.


Fırsatçılık bağlanımda sadakatsizlik biraz daha farklıdır. Birbirlerini iyi tamyan ancak daha önce birlikte olmayı düşünmemiş kişilerin, fazlaca alkol tüketimi sonunda cinselliği paylaşmalanyla ortaya çıkar.


Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top