Her ülkenin kendine has adetleri töreleri, gelenekleri vardır. İşte sizlere en ilginç ülkelerin adetleri. En saçma gelenekler o ülkelerdeki topluluklara ait bütün ülkeyi kapsamaya bilir fakat saçmalıklarıyla ayrıcalık kazanmakta.Okurken inanmakta zorlana bilirsiniz. Akıllara zarar adetler biz başkalarının saçma adetlerini yazdık amma kimbilir bizde neler var, gülme komşuna gelir başına diyelim gülmeden okuyalım.

İyomante ayini


Japonya ve Rusya’nın çeşitli yerlerindeki yerel kabileler, Ainular bir zamanlar etnik azınlığı animist (canlıcılık) dini kökleriyle etkilemişlerdi. Doğaya tapmaları nedeniyle, insanlığı kutsaması için ayıları öldürme geneleği geliştirmişlerdi. Bu ayinde, mağarasında kış uykusuna yatmış bir anne ayı seçiliyordu. Yavruları ise iki sene boyunca bir kafeste tutuluyordu ve bu sürenin sonunda dindarlıklarını göstermek için ‘dini geleneklerine uygun bir şekilde’ vahşice katlediliyordu. Köylüler ayıyı kestikten sonra onun kanını içiyor ve etini yiyordu. Öldürülen ayının kafatası ters bir şekilde kendi derisine sarılarak bir mızrağın tepesine saplanıyordu. Mızrak anlamlı bir yere saplanıyor ve ona tapılıyordu. Ainular ayıların tanrı olduğuna ve onların insanların arasında yürüdüğüne inanıyor.
Japonya’da bu ayin yasaklanmış olsa da bazı yerlerde devam ediyor.
 

Ölüyle beraber yaşamak


Güney Sulawesi, Endonezya’da yaşayan Torajan adlı etnik grup için cenaze töreni hayatın oldukça önemli parçalarından birisidir ve bir ailenin tören için gerekli parayı biriktirmesi zaman alabilir. Aylar süren bu zaman diliminde ailenin ölü üyesinin bedeni giysilere sarılarak evin altında bir yerde saklanır. Torajanlar ölen ruhun, cenaze gerçekleşene kadar onlarla yaşadığına inanır. Ölen kişi gömülmeye hazır hale geldiğinde tabutu genellikle bir mağaranın içine yerleştirilir ve ölen kişinin heykeli mağaranın girişinde dışarı bakar şekilde yerleştirilir.

Namai tükürüğü



Kenya ve Tanzanya’da bulunan etnik bir Afrikalı gruba ait olan bu gelenekte arkadaşlar birbirlerini garip bir şekilde selamlıyor: tükürerek.

Yeni bir bebek doğduğunda Masai erkekleri onun üzerine tükürerek, kötü ruhların ona yaklaşmasını önlüyorlar. Yaşlı kişileri selmalarken, bir Masai savaşçısı, yaşlı kişiye sıkması için elini uzatmadan önce avcuna tükürür. Bu, bir saygı işaretidir.

Ölüyü beslemek


Vatikan ve antik Roma mezarlıklarında yakın zamanda yapılan kazılarda uzun zamandır unutulan bir gelenek ortaya çıkarıldı: Romanlar, ölüleriyle beraber yemek yer ve hatta onları beslerlerdi. Mezarların bir çoğunda, kabrin dışından ölünün vücuduna uzanan bir boru bulunuyor. Bu boru sayesinde ölüye şarap, bal ve diğer yiyecekler iletiliyordu. Roman mezarlarındaki borulara benzer cisimler ayrıca İngiltere’de de ortaya çıtkı. Antik Romanlar sık sık ölülerinin mezarının yanında piknik yaparlardı çünkü ölen kişinin de onlarla beraber beslendiğine inanırlardı.

Yanamamö külünü yemek


Yanamamö, Venezüela ve Brezilya’da bulunan büyük bir kabiledir. Hiç bir şekilde modern hayat onlara ulaşmamıştır ve halen eski geleneklerini korumaktadırlar. Onlardan birisi de ölülerin küllerini ve kemiklerini Yanamamö dini gelenekleri ölü bedenin hiç bir parçasının kalmamasını emredir. Bu nedenden dolayı bir Yanamamö öldüğünde cansız bedeni yakılır ve kemikleri kırılır. Artıklar aile arasında paylaşılır ve yenilir. Bedenin hiçbir parçasının kalmaması gerektiğinden külleri barındıran küp de yok edilir.


 

 
 

Sallanan tabutlar


Filipinler Sagada’da bulunan kireç taşlarından oluşmuş mağaralar, bölgenin ölülerinin evleri olarak kabul ediliyor. Bir çok insan mağaralara gömülürken, uzun zamandır süre gelen bir  geleneğe göre, tabutlar da ölünün gömüldüğü mağaranın dışına asılıyor.


 
 

 

Muharrem ayı yası


Hüseyin İbn-i Ali’yinin ölümü anısına, kerbelada yaşananlar anısına Şii’ler caddelere çıkarak kendilerini özel olarak tasarlanmış ve üzerinde bıçaklar ya da jiletler bulunan zincilerle kamçılarlar.

Bazı gruplar ise başlarına bıçaklarla çizerler. Çocuklar da bu anmaya aileleri tarafından zorla katılır. Bu olay çoğunlukla Bahreyn, Pakistan, Hindistan, Türkiye ve Irak’ta olur.



 
 

 

 

Ölüyü yemek  


Hinduizm’in Aghoris mezhebine inanıp Shiva’ya tapanlar onu en büyük tanrı olarak görürler Shiva’nın herşeyi yarattığına inandıkları için ne cinsellik ne alkol ne de uyuşturucu onlar için tabu değildir ve herşeyi yaparlar. Ancak geleneklerini tuhaf kılan şey ise aynı zamanda yamyam olmaları ve tapınaklarının ölüleri yakma yeri olması.

Bir Aghori ölü yakma yerinde yaşar ve hayatını orada devam ettirebilir. Orada ölen kişinin giysilerini, yakmak için odun bulabilir ve nehirden kendine yemek çıkartabilir. Bir insan öldüğü zaman Aghori kendini yakılan cesedin külleriyle kaplar ve ölü için meditasyon yapar.  Ancak Aghori hayatının en şok edici tarafı ise yamyamlıklarıdır. Bir Aghori nehirde bulduğu ölü bedenleri toplar, uzuvlarını gövdesinden ayırır ve çiğ olarak yer.

Kaynak:askmen.mynet.com

Ülkede hâlâ düello yapılıyor


Paraguay: Orta Çağ Avrupası'ndaki parlak zırhlarıyla düello yapan şövalyelerin öykülerini hepimiz okumuş, resimlerini hepimiz görmüşüzdür. Eğer bu tarihi dokuyu 21.yüzyılda hissetmek istiyorsanız Paraguay'a kısa bir yolculuk yapabilirsiniz. Çünkü ülkede insanlar hâlâ düello yapıyor. İlginç, sıra dışı ve biraz da ürkütücü bir gelenek olarak görülebilir.

Köpek beslemek yasak

 İzlanda: İzlanda'nın, belki de dünyanın en tuhaf yasası bu olabilir. Çünkü İzlanda'da köpek beslemek yasak! Türkiye'de bazen apartmanlarda yasak olarak konulan bu uygulamanın İzlanda'nın başkenti olan Reykjavik'te geçerli olması nasıl olup da hayvanseverleri harekete geçirmiyor hayret. Tabii bu kanun, hayvanların doğal ortamlarından uzaklaştırılıp kısıtlı alanlarda yaşatılmasını engellemek adına da yapılmış olabilir.

Gelinin anneside gerdekte

 Kolombiya: Kolombiya'da evlilikle ilgili oldukça tuhaf bir gelenek var. Bir çift evlendiğinde, gelinin annesi de ilk gecelerinde onları yalnız bırakmıyor ve gelinle damadın ilk ilişkilerine yatağın kenarından izliyor. Daha ne kadar tuhaflaşılabilir?

Hindistanda hizmette sınır yoktur

Hindistan: Hindistan'dan tuhaf fakat bu sefer renksiz bir gelenek daha. Hindistan'da gündelik temizlikçi olarak çalışan kadınlar, gittikleri evde yaşayan bekar erkeğin cinsel ihtiyaçlarını da gidermek zorunda.

Kadınların ayaklarını görmek yasak

Laos: Laos'da İngilizler'in aşırı tutucu diyebileceği bir gelenek söz konusu. Bir fetişten yola çıkılarak mı böyle bir karara varılmış bilinmez ama burada kadınların ayaklarını herhangi bir surette göstermeleri yasak. Çünkü ayakların tahrik edici olduğuna inanılıyor.

Bekaretinizi parayla bozdurabilirsiniz

Guam:  Guam'da bir bakirenin evlenmesi kabul edilebilir bir şey değil. İşte tam da bu yüzden buradaki genç kadınlar evlenmeden önce bekaretlerini para karşılığı bozduruyorlar.

Yedinci ayın son on beş gününde evlenilmez

  Çin: Evlenecek çiftin erkek tarafı nikah öncesi bir astrologla görüşür ve ikili hakkında sorular sorar. Astrolog bu istek doğrultusunda çift için bir harita çıkarır ve bu harita damadın ailesince beğenilirse erkeğin doğum saat ve tarihi eklenerek kız tarafına gönderilir, aynı şeylerin onların da yapması istenir. Kız tarafına verilecek önemli hediyeler arasında ülkenin kültürünün mühim bir parçası olan çay da vardır. Düğün töreni öncesi yatağı hazırlayan kişi tahmin edilenin aksine erkektir, damattır. Bu hazırlık çerçevesinde yatağın üzerine portakal gibi meyveler ya da fıstık gibi kuruyemişler konulur ve çocukların burada oturmasına izin verilir. Çünkü çocuklar çiftin üretkenliğini, doğurganlığını temsil eder. Klasik beyaz gelinliğin yanı sıra gelin kırmızı bir duvak örtmek ve kırmızı ayakkabı giymek zorundadır. Çin'de yedinci ayın son on beş gününde evlenilmez çünkü bu dönemde cehennem kapılarının sonuna dek açıldığına ve burada sıkışmış kötü ruhların dışarı kaçtığına inanılır.

Gelin ayakkabısının içine bozuk para koyar.

 İskoçya: İskoçya için ilginç bir gelenek daha! İskoçya'da düğünden bir önceki gece gelin ailesinin arasına oturuyor ve ayaklarını uzatarak herkesin onları yıkamasını ister. Bu geleneğin anlamı, yeni evlenecek çiftin evlilik yolunda temiz adımlar atması. Gelinin ayaklarıyla ilgili ilginç bir tüyo daha. Düğün sırasında gelin ayakkabısının (her iki tekin de) içine bozuk para koyar.

Tazmanya’da kadın ölen kocasının kesilip kurutulan cinsel organını boynuna asmak zorunda.

Tayland Kraliyet Ailesi çok eski zamanlardan gelen ve sadece bu ailenin kullandığı özel bir dil kullanıyor. Yani konuştuklarını çevrelerindeki hiç kimse anlayamıyor.

Newlyweds’de evlenen çift gerdeğe tören sırasında yere serilen hasır üstünde konukların gözü önünde giriyor.

Guyana’da banyoda seks yaparken yakalanan çiftler önce boyanıyor sonra da bir eşeğin arkasına bağlanarak şehirde gezdiriliyor.


Sakın ayakkabılarınızla içeri girmeye kalkmayın

Bir Japon'un sizi evine davet etmesi çok büyük bir olaydır, genellikle bizdeki gibi misafircilik yoktur, görüşmek isteyen aileler dışarıda bir restoranda görüşür. Nadiren bir Japon'un evine davet edildiyseniz bu sizin için büyük bir onurdur, ama sakin ayakkabılarınızla içeri girmeye kalkmayın, bir çuval inciri berbat edersiniz.

Japonya'da eve kimse pabuçla girmez, zaten kapıdan girince önünüzde çin seddi gibi bir terlik ordusu ile karşılaşırsınız.Bu adetleri sanırım bizim geleneksel halk yaşamına benziyor.

Ev sahibi size çay ikram ettiyse, bu artık gitme vaktinizin geldiğini gösterir, çayı içip hemen kalkmanız lazımdır.


Kamchdal’da evlendiği kız bakire çıkan erkek, “kızının yetişmesinde ihmalkar davrandığı” için kayınvalidesine sitem ederdi.

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top