10 mart 2012 Cumartesi sabah saat 08:15 gibi avcılar gişelerinden giriş yaptık. İstikametimiz Polonezköy. Bir buçuk saat gibi bir sürede polonezköy'ün içindeydik. Gayet rahat ve hoş bir yolculuk yaptık. Yazımın başında söyliyeyim gezilmeye değer harika bir yer, mümkünse siz yazın gidin.







1775 yılında Polonya devleti, Avusturya-Rusya ve Prusya tarafından bölünerek işgal edilmiş, Polonya'nın parçalanmasını kabul etmeyen Osmanlı İmparatorluğu bu alanı Polonyalı siyasi göçmenlerin sığınağı haline getirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu 1856 yılında Kırım Savaşı’na girerken Polonya’dan kaçan asker ve siviller toparlayıp Osmanlıyla birlikte savaşa katılmışlardır. Savaş sonrasında Sultan Abdülmecit şimdiki Polonezköy’ün bulunduğu topraklara yerleşim izni vermiştir. Polonya'nın bölünmesini kabullenemeyen ve çeşitli ayaklanma ve çatışmalara karışan, birçok yöreden gelen göçmenler köye yerleşmeye başlamıştır. Önceleri Osmanlılarca Adamköy olarak anılan bu Polonya köyü, daha sonra "Polonez Karyesi" adını almıştır. Devlet burada yaşayan mültecilere 1894 vatandaşlık belgesi vermiş ve 1923 yılında köye Polonezköy adı verilerek etnik bir kimlik kazandırılmıştır. Ulaşım imkânları, coğrafî konumu ve güzel manzaraları sayesinde Polonezkoy bir tarım köyünden tatil köyüne dönüşmüştür. Polonezköy’de her yaz Polonezköy’ün Polonya ile olan bağlarını vurgulayan Polonezköy festivali düzenlenmektedir. Polonezköylüler, bu festivale katılan folklor gruplarını kendi maddi olanaklarını kullanarak davet etmektedirler.
Atatürk'ün Polonezköy'ü ziyareti anısına dikilmiş bir anıt




Polonezköy 'den şile'ye 
Polonezköy'e gelmişken Şileyide görelim dedik, dönüşte yine polonezköye uğrarız demiştik, dönüşte yolları şaşırınca uğrayamadık. Şile dönüşü polonezköye gireceğimiz sapağı geçmiştik :( Polonezköyde gezilecek okadar çok doğa güzelliği ve tarihi yapılar vardıki (kilise)dönüşte fotoğraflarını çekerim demiştim kısmet olmadı, demekki aklına geleni yapacaksın, dönüşte yaparım, sonra yaparım, demekle olmuyormuş.
Bilmemki belkide bol oksijenli orman havası çarptı :))

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top