18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97.yıldönümü törenlerine katılmak için 17 Mart 2012 Saat : 11:30 da İstanbul'dan hareket ettik.



Daha Büyük Görüntüle



Otobana girmeden geze geze gidelim dedik, e5 karayolunu takiple üstteki haritada istanbul çanakkale en kestirme güzar tabiki bize göre. Biraz gayret etseymişiz dahada kestirme bir yol dan gidebilirmişiz. Tabiki bunu dönüş yolunda öğrendik. Ancak bizim amacımız zaten geze geze gitmek olduğundan çok fazlada umursamadık. Yol boyunca manzara harikaydı.





Dönüşte Kavakçeşme köy kahvesinde çay molasında, köylülerin tarifine göre İstanbul Çanakkale en kestirme yol. 



Yolculuk hali karnımız acıkmıştıki, ne yesek, nerde dursak diye düşünürken, birde ne görelim Tekirdağ Malkara yolu 14.km Esentepe, Seymenli köyü yolu üstünde bir kalabalık, nedir bu kalabalık diye dikkat ederken Köfteci Ali Usta'nın açılışı varmış.
Hemen aracımızı park edip doğru açılışa katıldık, konuşmaları dinledik, dualar ettik, kurban kesiminden sonra içeriye girdik. Tavsiyemdir mutlaka uğrayın içerisi harika dekor şahane, yemekler hele hele köftelerin tadına bakınca iyiki gelmişiz dedik. Meğer lezzetin sırrı eskilere dayanıyormuş 1966'dan beri bu lezzet gelmekteymiş boşuna Meşhur Köfteci Ali Usta denmemiş. Çıkarken Peynir Helvasıda almayı unutmadık, sağolsunlar bizlerle tek tek ilgilendiler, bol kazançlar diliyor, nice yıllara İnşallah.
Gelibolu'da bir tarihi ev harabe olmuş, gezerken objektifime takıldı ama nedense yetkilerin gözüne pek takılmamış bu eser, eser diyorum çünkü klasik evlerden farklı dikkat ederseniz kıble yönünde mimmer bulunmakta. Bu tarihi yapının garip manazarası bizi üzdü.




Çanakkale Eceabat limanında tarihe saygı anıtı


Kilitbahir kalesi






Şehitlik Abidesi- Şehitler Abidesi




Şehitler abidesinin altında bulunan MORTO KOYU, mort fransızca ölü demek, hani bazen mortoyu çekmiş deyimini kullanırızya, ölmüş gitmiş hesabı, buranın adıda morto yani ölüler koyu anlamına geliyor. Resimdeki morto koyunda bulunan ücretsiz otoparkta sabahlıyalım dedik, gece olmuştu, ancak oranın yerlilerinden gençler gelip burada sabahlamayazsınız, yarın tören var gece sizi gelip kaldırırlar dediler. Bizde Alçıtepe köyünde sabahlamaya karar verdik. Köye gittiğimizde kalabalığı görence şaşırdık sadece biz değildik gelen bizim gibi yüzlerce hatta binlerce insan oradaydı. Köydeki pansiyonlarda yer yoktu, dışarda kalanlar oldu. Bİz zaten aracımızda kalacaktık yer sorunuz yoktu. Otobüslerde gelenler, motosikletlerle gelenler hatta bisikletleriyle gelenler olmuştu. Gördüklerimiz bizi duygulandırdı. Bu insanları buraya kimse davet etmemişti, zorlada getirmedi, herkes bir maca için oraya gönelmişti ÇANAKKALE şehitlerini armak için.
Şehitlik abidesinin hemen altındaki morto koyundaki ücretsiz parkın kenarında çalılar içinde bir mevzi, günlerce insanın gittiği bu yerde acaba kaç kişi gördü? 


Katana atları, atlı jandarma, ilk defa böyle büyük atları görünce şok oldum, harika görünüyorlardı. Dev atlar salına salına edayla yanımızdan geçtiler. 




18Mart her yer tıklım tıklım yollar ana baba günü burada görev yapan polis ve askerlerimize teşekkür ederim, güvenlik hat safhada, her yerde arama, kontrol. Tören alanına izdihamdan giremedik, çok kalabalıktı. 
18 Mart Şehitleri anma töreni saat 14:00 gibi başladı.
Şehitler Abidesi'ndeki tören Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna'nın Atatürk Anıtı'na çelenk koyması ile başladı. Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal karşı'nın konuşmasının ardından günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Törende bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çanakkale'de kazanılan zaferin milletin bittiği sanılan askeri gücünün tükenmediği, şartlar ne kadar zor olursa iyi yönetildiğitakdirde tüm zorlukların aşılabileceğini gösterdiğini belirterek, 'Milletimiz İngiliz ve Fransız donanmalara karşı bu boğazda deniz ve kara savaşı yaptı. Destanlaşan bir mücadele ortaya koydular. Bu savaşlar sonucu düşman donanması ağır kayıplar vererek geri çekildi. Çanakkale Savaşı'nda fevkalade imkansızlıklar içinde olan ama inançlı, vatana ve insana sevgi dolu askerlerimiz gelişmiş silah ve savunma gücünü sahip üstün başarı sağladı. Bütün haksızlıklardan kurtulmak için her zaman çıkış yolunun olduğunugösterdi. Bu savaş milletin iman ve metanet gücünün açık göstergesi, dini ve devleti için Allah yolunda canını feda eden şehitlerimizin destanıdır. Bizim için millet ve bayrak çok önemlidir ' dedi. 

Çanakkale Zaferi ile tarihin seyrinin değiştiğini söyleyen Arınç sözlerine şöyle devam etti: 'Bu sebeple bu savaşın siyasi, askeri, sosyo ekonomik yansımaları oldu. Bu savaşta kazanılan zaferler, Balkan felaketi ile sarsılan Osmanlı Devleti'nin tekrar güçlendirdi. Bu savaşta şehit olanlar, Türk milletinin tarihten silinmeyeceğini kanıtladı. Bu savaşta Türk askeri, kendi şehitlerine gösterdiği ilgiyi ölen yabancı askerlere de gösterdi.  

Çanakkale'nin vatan kahramanlarının yattığı ebedi istirahatgahı olduğunu da ifade eden Arınç, 'Çanakkale bir devrin battığı ve vatan kalbinin attığı yerdir. Ülkemizin kalkınması ve geleceği için halkımızın birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğine inanıyorum. Bunu aşamayacak engel ve zorluk yoktur ' diye konuştu. Ardından Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Nejdet Özel ve Vali Güngör Azim Tuna şehitlik defterini imzaladı. Ardından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte seyir alanından boğazda resmi geçiş törenini izledi.
 Firkateynlerin geçişi merak uyandırırken, Türk Yıldızları'nın gösterileri herkesi gururlandırdı. Ardından protokol üyeleri şehitliği ziyaret etti. Başbakan Yardımcısı Arınç ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel şehit kabirlerini karanfil bıraktıktan sonra dua etti. Halkla selamlaşan Arınç'a bir vatandaş da tablo hediye etmesi gözlerden kaçmadı. 
Törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen de bir konuşma yaptı. Törene, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Zelkif Kazdal ve SalihKapusuz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ile CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Avustralya Büyükelçisi İan Biggs, Yeni Zelanda Büyükelçisi Taha Macpherson ile çok sayıda vatandaş katıldı.



Önce savaş gemileri tören geçişi yaptı. Çanakkale Şehitler Abidesinin orda kalabılık olduğu için morto koyuna indik, savaş gemilerinin geçişini izlerken altta sahilde samimi bir hava içinde oturan sevgililerde makinama takılanlar arasında yerine aldı. Bomboş sahilin bir anda dolacağı akıllarına gelmemiş olacakki, savaş gemilerini izlemeye gelen yüzlerce insanın arkalarında fotoğraf çekerken gördüklerinde, yüzlerinin halini siz düşünün. Hemen toparlanıp uzaklaştılar. 




Savaş gemilerinin ardından Helikopterler geçiş yaptı.



Türk Yıldızlarının gösterisi her zamanki gibi büyüleyiciydi, yaptıkları gösterileri izleyen halkın alkışları unutulmaz.




Her şey iyi güzel giderken tuvalet ihtiyacı çıkması biraz limon sıktı milli heycanın içine, bu seferde başka bir heycan çıktı haliyle tuvaleti bulma heycanı, ne izdiham ne kalabalık bugün özel bir gündü, Türkiye buradaydı, her iyide böyle bir yere koydukları tuvalet rezalet, hiç bir belediye yetkilisi yok, Uyduruk seyyar tuvalete tam adım atarken kapısında biri 1TL diye bağırmasıyla bütün heycanım dağıldı. Buruya kadar gelmişiz, sıkışmışım girmekten başkada çare yok verdim 1TL yi girdim. Rezalet bir durum fırsattan istifade ayak üstü soygun. Böyle bir günde böyle bir yere bu tuvaletler hiç yakışmamış. Üstelik ücretli olmasınada çok kızdım.


Törenden sonra meydan bize kaldı, şehitliği gezdik.




Hayır sever bir vatandaş tarafından Trabzon' dan gelip Çanakkalede sütlaç dağıtıyor. Dağıtına sordum kimdir nedir bu kişi? Trabzon Zigana Yörük Çadırı' nın sahibi tarafından Trabzondan, Çanakkale' ye arabalarla sütlaç getirmişler. 100.000 yüzbin adet sütlaç hayrına dağıtıyorlarmış. Sütlacımızı alıp afiyetle yedik, çok güzeldi, yüzsüzlük edip bir tane daha aldık. Allah Razı Olsun getirenden götürenden, inş bu hayır severlerin sayısı artar her sene 18 martta halka hayrat dağıtırlar.


Şehitlik abidesine giden yolda bu topu görüp, fotoğraf çekildik. Kim bilir bu top vatanı kurtarmak için ne atışlar yaptı.
Çanakkale Şehitlik Haritası


Çanakkale şehitler abidesinin altında bulunan morto koyunda hediyelik satan Suat Çetintaş sağolsun bizimle çok ilgilendi, bizi gezdirdi bilmediklerimizi anlattı, gösterdi, misafir pirverliği için teşekkür ederiz.

Yorum Gönder Blogger

  1. evet gittik,gördük. ama geziyi tamamlamadan geri dönmek zorunda kaldık.o kadar güzel ve tarihi yerlerki`.iki günde gezip görmekle bitiremezsiniz.orda şunu gördükki,tarihle içiçe yaşayan vatandaşlarımız maalesef tarihe saygı konusunda çok bilinçsizler.tarihini bilmeyen insanlar kaybetmeye mahkumdurlar.
    biz bile iki günde çok şey öğrenmişken,hayatını orada geçiren vatandaşlarımızın tarihle ilgili hiç bir şey bilmediklerini görünce,şaşırdık ve üzüldük...lütfen tarihimize saygı duyalım ve onu koruyalım.bizim açımızdan gezi çok güzeldi.suat abimize teşekkür eder,bize göstermiş olduğu ilgiden dolayı saygılarımızı sunarız.hakan gürledik.

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için teşekkürler hakan bey..

    YanıtlaSil

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top