Türkmenistan devleti kurucusu, devlet başkanı Sapar Murat Türkmen Başının yazdığı kitap.
Yetim ve öksüz büyüyen bir insanın mucadelelerinin yanında nasıl bir ülkenin başkanlıgına geldigini izledigi yolları okuyabilirsiniz içinde,hayattan,dinden,tarihten,ahlaktan,hatta eski destanlardan,Oguzhan'dan,dedekokuttan ve Türk büyüklerin'den güzel sözleri 'de okuyabilirsiniz.Hiç'te bizim basın'da çıktıgı gibi degil'di.Kitap'ta zaman zaman Türkmenbaşı'nın hayatı,(Türk)Türkmenlerin orta asya'dan günümüze izledigi yol OGUZHAN,nesli çocukları ,boyları adlarıyla anlatılmakta,Türkmen ahlakı,kısaca geçmişten,günümüze bizi aslımızı,neslimizi,Türk milletini anlatmakta,geçmişte türkmenistan halkının çektigi çileleri,eziyetleri,işkenceleri ,sindirme politikalarını anlatırken,kendi Babası,Dedesi ve ailesinin başından geçenlerle canlı deliller sunmakta. Ben okudum beğendim.

RUHNAME OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYIN

 http://www.turkmenistan.gov.tm/ruhnama/ruhnama-tur.html




RUHNAMADAN BAZI BÖLÜMLER
Türkmen milleti
Mukaddes Ruhname'deki  büyük şahslar
Şehirler
Türkmen devletinin tarihi ve savaşları
Türkmenler tarafından kurulan devletler «Türkmenin yolu» bölümünden
Türkmenler tarafından kurulan devletler «Türkmen Milleti» bölümünden
Eski SSCB devri
Resmi yazılar
Tarihi fermanlar ve nameler

Rivayetler ve hikayeler
Şahslar ve kahrımanlar
Verasetlerimiz
MEDENİYET
Siyaset
Türkmenistan ekonomisi
Cemiyetin sağlamlığı
Cemiyet ve şahsiyet
Cemiyet ve terbiye
Cemiyet ve ilim
Ruh ve Ruhu yücelik
Din

 Ana-baba
Evlat
Ev-ocak
Edep
  • Kız ve kadınların mertebesi
  • Adab-ı muaşeret
  •  
  •  
  • RUHNAME için ne dediler


    “Ruhname Türkmen’in ruhudur”
    9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel
    Değerli kardeşim aziz biraderim büyük devlet adamı Türkmenbaşı’nın yapmış olduğu hizmetleri fevkalade önemlidir. O ülkesine hizmeti şiar edinmiş bir devlet adamıdır. Aziz kardeşim sayın Türkmenbaşı ülkesi için sadece maddi kalkınmayı kafi görmemiş, manevi kalkınmayı ve vatandaş şuurunu da hedeflemiştir. Sayın Türkmenbaşı’nın yazdığı “RUHNAME” kitabı Korkut Ata’yı referans göstermiştir. “Ruhname Türkmen’in ruhudur”.


    Ruhnama’nın ışığında
    Ekevitrin Genel Müdürü Kamarun Abacıoğlu. 

    İstikrarly yönetimi, tarafsız ve bağımsız Türkmenistan siyasetiyle büyük bir devlet adamı olduğunu ispat eden Büyük Saparmurat Türkmenbaşı, yazdığı “RUHNAME” adlı eseriyle, sadece Türkmenistan’ın değil, aynı zamanda Türk dünyasının büyük bir fikir ve ideal önderi olduğunu da göstermiş bulunuyor.



    “Türkmenbaşı, tarihin ruhuna kulak verdi ”
    Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli.

    Hürmetli Devlet Başkanım! Ortaya koyduğunuz Ruhnameyle Türkmen doğanlarının geleceğe daha güvenle bakacağını görüyorum. Türkmenistanın Altın Asrı’na sahip çıkmanın mutluluğunu ve şerefini Ruhname’yle yaşatacaklarına inanıyorum.
    “Türkmen Halkı, Ruhname’yle geleceğe daha güvenle bakıyor ve Türkmenistan, Altın Asra hızla yaklaşıyor ”



    “Birlik, beraberliğin kitabı”
    Kültür bakanı İstemihan Talay

    Türkmenistan’ın değerli Cumhurbaşkanı Sayın Saparmurat Türkmenbaşı tarafından kaleme alınan bir belge eser niteliği taşıyan “Ruhname” kitabının tüm insanlığa bir armağan olarak sunulmasını büyük bir mululukla karşıladım. Saparmurat Türkmenbaşı bir devlet adamı olduğu kadar kültür sanat ve düşün adamı olarak da toplumuna öncülük etmiş önemli bir şahsiyettir. Bu eser, birlik ve beraberliğin kitabıdır.



    “Ruhname Türkmen için temel kitaptır”
    Kültür Eski Bakanı Namık Kemal Zeyber 

    Sayın Saparmurat Türkmenbaşı yazdığı bu kitapta; insan sevgisi, yurt sevgisi, komşuya saygı, zenginlikleri kıskanmama ve fikirleri ezmeme felsefesini ön plana çıkartmıştır.
    Ruhname, Türkmen dininin İslam olduğunu ve sahip çıkılması gerektiğini beyan etmektedir. Bu nedenden dolayı Ruhname Türkmenler için temel bir kitap olarak değerlendirilebilir.



    “Ruhname: Bir devletin kuruluş misyonunu ifade eden başucu kitabı”
    Devlet Bakanı Dr. Reşat Doğru

    Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı, Ruhname kitabı ile bir millet, bir devlet yaratmış, ülkesine bir ruh kazandırmış ve halkının önüne büyük hedefler kuymuştur. Tıpkı, Ulu Önder Atatürk’ün, Türk milletinin önüne koyduğu Nutuk ve bir ulus devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğu gibi, Türkmenbaşı da halkının önüne Ruhnama’yı koymuş ve bir ulus devlet olarak Türkmenistan Cumhuriyetini kurmuştur. Kısacası Ruhname, bir devletin kuruluş misyonunu ifade eden başucu kitabıdır.



    “Türk dünyası için ilham kaynağı”
    Hatay Milletvekili, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır

    Ruhname’yi bir solukta okudum. Canım gibi sevdiğim Türkmen halkına yeni bir ruh, taze bir iman ve parlak ışıklı bir gelecek hazırlayan bu kitabın sadece Türkmenistan’da yaşayan Türkmenler için değil tüm dünyadaki Türkler için bir ilham kaynağı bir başucu kitabı olduğunu gördüm. Başta bu kitabı tüm dünya Türkmen’lerine armağan eden büyük lider Saparmurat Türkmenbaşı’na sonsuz minnettarlık bildiriyorum.



    “Toplumun manevi yönü ön plana çıkmaktadır”
    Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan

    “Ruhname” atlı eser de Türkmenlerin sahip olduğu bazı vasıfların, Türkmenbaşı tarafından tespiti, izahı ve samimi bir şekilde ifadesinden meydana gelmiş, gelecek nesillere bazı mesajlar verilmesini amaçlıyor. Ruhname’de dil birliği, tarih şuuru, milli benlik, manevi değerler, milli birlik gibi kavramların milletlerin hayatında ve hayatiyetlerini sürdürmede taşıdığı önem samimi ve çok çarpıcı bir biçimde ortaya konulmaktadır.



    “Türkmenistan ve Türkmenler için yeni bir rehber: Ruhname”
    Türk tarih kurumu başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu 

    Sayın Türkmenbaşı, Türkmenler’e yüzyılı aşkın bir zamandır uğruna mücadele ettikleri bağımsızlıklarını nasıl kazandıklarını anlatırken, Ruhname’yi adeta gelecek nesillere, geçmişlerini unutmamaları için bir tarih kitabı gibi sunmaktadır.
    Ruhname, Dünya Türkmenlerini birbirine kaynaştıran, tarihlerini öğreten, tarihteki hataları tekrarlamamak için geleceği aydınlatan bir hüviyet taşıyor.



    Yeni bir “Dede Korkut” destanı
    Şair-Yazar Yavuz Bülent Bakiler
    “Ruhnama” Türkmen Ruhunun kitabı demek Ruhnama’yı büyük bir dikkatle ve zevkle okudum. Gördüm ki Türkmenistan Cumhurbaşkanı Türkmenbaşı, yüreğinden geçenleri yazmış.
    Saparmurat Türkmenbaşı, Ruhnama isimli güzel kitabıyla Türkmenistana yeniden o mübarek, o muhteşem ruhunu kazandırmaya çalışıyor. Milletini bir Dede Korkut yüreğiyle Oğuz Han’a oradan 24 Oğuz boyuna bağlıyor.
    Ruhnama, her Türk’ün dikkatla okuyacağı yeni bir Dede Korkut destanı.



     Ruhname: Türkmen’in Moral Kitabı
    Hoca Ahmet Yesevi Vakfı Başkanı Erdoğan Aslıyüce

    Onuncu bağımsızlık yılında Türkmenistan’ın bilge önderi Cumhurbaşkanı sayın Saparmurat Türkmenbaşı, “Ruhname” adlı bir eseri kaleme almıştır. Bu eseriyle Türkmenbaşı, Türkmen milleti ve Türk Dünyası’na büyük hizmetlerde bulunmuş, kendi milleti ve Türk Dünyası’nın edebiyete kadar milli politik programını ana çizgileriyle belirlemiştir.
    Türkmenbaşı, toplumsal dağınıklığı gidererek birlik, beraberlik ve bütünleşmenin faydalarını ortaya koymaktadır.



    “Birlik ve bereberliğin kitabı”
    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz

    Türkmenbaşı Ruhname’de Türkmenlerin köklü ve sağlam geleneğinin dayandığı temel ilkeler ile bu milletin sosyal ve kültürel tarihi, dini duyguları ve aile ilişkilerine dair kıymetli bilgileri idrakimize sunmaktadır. Eserdeki yazıların ortak noktası, Türkmenlerin uzun tarih sahnesinde kültürlerini yozlaşma tehlikesinden uzak tutarak günümüze taşıyabilmelerini mümkin kılan değerlere dikkat çekmektir.
    Kültür dünyamıza özgün katkı yapacağı aşikar olan bu eserin, aynı zamanda Türk dünyasında birlik ve beraberlik ve ortak tarih şuurunun geliştirilmesine de önemli katkılar yapacağından kuşkumuz yoktur.



     “Tarihi derinliği ifade ediyor”
    Milletvekil Cemil Çicek 

    Ruhnama çok şey ifade ediyor. Bizim bakımızdan ve bir Türk aydını olarak ta çok geniş bir anlamı var. 10 yıl önce burada bir devlet kuruldu. Ruhnama’da da belirtildiği gibi, devlet kurmak kolay, millet yaratmak çok zor birşey.
    Ruhnama böyle bir tarihi çabanın felsefesini ortaya koymaya çalışıyor. Ve bence de çok doğru söyleniyor bu kitapda.
    Keşke, Türkiye’de bu kitabın enine boyuna TRT’de veya başka bir kanalda tanıtımı yapılsa, tartışması yapılsa ve oradaki fikirler Türkiye tarafından da bilinir hale gelse. Bizim kültürümüzü, düşüncemizin bir manada bir devlet başkanı tarafından dile getirilmesi olarak görüyorum. Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı okullarımıza tavsiye etse, Anadolu’daki insanlarda buradaki düşünceyi öğrenebilse diye düşünüyorum.



     “Ruhname beni çok etkiledi”
    Türkmenistan Dayanışma Derneği Başkanı Necdet Aygün

    Türkmenbaşı’nın da buyurduğu gibi Ruhnama insanların ruhi yücelmesine yol gösteren sadece Türkmenlerin değil insanlığın istifade edeceği bir rehber bir ışıktır. Bu ışığın içinde sanayı var, kalkınma var, dostluk var, üretim var, çalışmak var, disiplin var, manevi değerler var. Hepsini kapsayan bu eserin içinde yer alan çalışmalardan biri de insanlar için hizmet yapmak, üretmek ve insanları doyurmak, giydirmek, huzurlu kılmak.
    Türk dünyasına mesaj veren, iyiliğe, barışa gözelliğe, üretime teşvik eden büyük Saparmurat Türkmenbaşı’na çok teşekkür ediyorum.
    Ruhnama, tüm Türk dünyasını ve beni çok etkiledi.



    “Özümüzü daha iyi anlayabiliriz”
    İçişleri Eski Bakanı Kutlu Aktaş

    Türkmen halkına Türkmenbaşı’nın hem manevi yönden, hem kalkınma yönünden, hem de ahlaki yönünden öngörüsüdür. Kendisi “Bende özümü okuyarak öğreniyorum” diyor.
    Türkmen halkı ve Türk halkı Ruhnama’yı okuyarak özünü daha iyi anlayıp, daha da sağlamlaştırabilir.
    Bende bir Türkmenim, Türkmenistan ve Türkmen halkıyla manevi bağlarım var. 650 sene evvel Atalarımız Türkiye’ye yerleşmiştir.
    Orta Asya’daki kalkınma hareketini çok yakından izliyorum. Türkmenbaşı uygulamalarıyla Atavatanı Orta Asya’nın yıldızı yaptı.



    «Ýüpek ýoly» türk fondunyň başlygy, Kyrykgalam uniwersitetiniň mugallymy Hasan Mogol
    Ruhnama Beýik Saparmyrat Türkmenbaşynyň döwlet ýolbaşçysy hökmündäki, garaýyşlaryň täze derejesindäki syýasatçy hökmündäki, XXI asyryň syýasatçysy hökmündäki beýik işleriniň we pähim-parasatlarynyň şöhlelenmesidir. Onda milletleriň ýakynlygynyň we doganlygynyň esaslary hökmünde dil, medeniýet we ynam birliginiň görkezilýändigi aýratyn möhüm pursatdyr”.

    CIGALIBEG
    Benim bir bedev atım var, seyislep ver, Cıgalıbey!
    Benim bir deli gönlüm var, seyiklep ver, Cıgalıbey!
    Çardağlarım prangada, Çamlıbelim kaygı gamda,
    Batan bahtımız uyanmaz, eğer eğer, Cıgalıbey!
    Kara dağa karşı çıkan, dağ yiğitler kande kaldı?
    Felek ile dövüş kuran beğ yiğitler gamda kaldı.
    Alperenler şehit oldu, bunda garip bende kaldı,
    Dünle çöller dükge düşüp inilderler, Cıgalıbeğ!
    Devletli baylar basıldı, azap çekip, Sibir gitti,
    Şir yiğitler savaş kıldı, şehit olup kabir gitti,
    Yetim oğlun kan ağladı, takati yok, sabır gitti,
    Ulus illerim inleşir, yurt derbeder, Cıgalıbeğ!
    Benim bir bedev atım var, seyislep ver, Cıgalıbeg!
    Benim bir deli gönlüm var, seyiklep ver, Cıgalıbeg!
    Köroğlu’nun burma kılcın, cızanı ver, Cıgalıbeg!
    Başım koyup savaşırım, cıganı ver, Cıgalıbeg!..
     

    TÜRKMENDİR
    Gerçek yiğit, koç yiğit, düşün, feraset eyle,
    Türkmen’i büyük edebilcek ancak Türkmen’dir!
    Ziyaret kıl geçmişi, gelceğe sefer eyle,
    Türkmen’i büyük Türkmen edebilcek, Türkmen’dir!
    Türkmen oğlu şir oğludur, şir balası şir olur,
    Eğnin gısıp(1), yüzün asmak namus olur, ar olur.
    El-gün için koşana daim zafer yar olur,
    Türkmen’i büyük edebilcek ancak Türkmen’dir!
    Geçmişinden örnek al, ol gelceğe görelde(2),
    Yedi iklim kıvansın er Türkmen’i görende.
    Türkmen’in tuttuğu yol dünya(3) olsun yörelge(4),
    Türkmen’i büyük Türkmen edebilcek Türkmen’dir!
    Bilgelikte danişment ol, Firaki’ye Korkut’a,
    Batırlıkta(5), Alparslan’a, Çağrı Bey’e Tuğrul’a.
    Izdan yörmek(6) yakışmaz Oğuz Han’ın kavmine
    Türkmen’i büyük edebilcek ancak Türkmen’dir!

    KAYNAK: http://www.ruhnama.info/ruhnama-tr/index.htm
     

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top