Bir zamanlar ilkokul sıralarında kutladığımız Yerli Malı Haftası geri dönüyor. Hükümet ithal ürünlerin önünü kesmek, büyüyen cari açığı kapatmak için yerli malı kullanma kararı aldı. Kararı ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün açıkladı:

 "Pahalı da olsa yerli malı kullanacağız."
İthal ucuz, yerli pahalı! Peki hükümet bu sorunu nasıl aşacak. Akşam'a konuşan Ergün'den o açıklamalar...
"Başbakanlık Genelgesi sana bu imkanı veriyor. 'Yüzde 15 pahalı olsa bile alabilirsin' diyor. Ucuzu varken niye pahalısını aldın demeyeceğiz. Ki pahalı da değil üstelik, yani ortada bir pahalı rakam da yok. Bazı sektörlerin gelişmesi için bazı adımları atarken dünyadaki bize karşı yapılan muameleleri görmezden gelmeyeceğiz. Bazı teknolojilerin gelişmesi için kamu gücünü, kamunun yüksek satın alma gücünü ciddi manada kullanacağız.

Kaynak :internethaber.com

 Cari açık büyüyor 

Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı, yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 122,9 artarak, 45 milyar 8 milyon dolar oldu.



Merkez Bankası tarafından açıklanan 2011 Haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, cari açık 2011 Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 24 milyar 761 milyon dolar artarak, 45 milyar 8 milyon dolar oldu.
Geçen yılın ilk 6 ayında, cari açık 20 milyar 247 milyon dolar düzeyindeydi.
Geçen yıl haziranda 3 milyar 409 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabında, bu yılın aynı ayında 7 milyar 548 milyon dolar açık meydana geldi.
Cari işlemler açığının artmasında dış ticaret açığının 25 milyar 436 milyon dolar tutarında artarak 46 milyar 431 milyon dolara ulaşması etkili oldu. cnnturk


Fahri Dr. Fahrettin diyorki: Bu karar çoktan verilmeliydi, yinede çok geç sayılmaz. Keşke adi çin mallarıyla ülkezimi doldumadan önce önlemler alınsaydı. Dışarı giden paranın hesabı yok. Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı diye boşa denmemiş, diyenlerin bir bildiği varmış demekki. Yerli malı bizim malımız, yerli malına verdiğimiz para ülkemiz iç piyasasında döner. Ad için malları daha pahalıya geliyor aslında çabuk bozuluyor paranızda boşa gidiyor. Üstelik zengin ettiğimiz çin Doğu Türkistanda bulunan soydaşlarımızı katletmekte, hatırlarsanız geçtiğimiz senelerde yaşanan büyük bir katliam Türkiye ve Dünya gündemine gelmişti. Ancak ne hikmetse kimseden ses çıkmadı. İnsan haklarını savununlar tatildeydi heralde.

ÇİN'İN YAPTIKLARINI HATIRLAYALIM

Yerli malı haftası nasıl çıktı
Türkiye, cumhuriyeti yeni savaştan çıkmıştı. Halk yoksulluk içindeydi. Atatürk, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’ni topladı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı.2. Dünya savaşının ardından ülkede yaşanan büyük sıkıntılar nedeniyle zamanın başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929′da yaptığı konuşmayla yerli malı kullanmanın ve tutumlu olmanın öneminden bahsetti. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaktadır. 1983 yılında adı Tutum, yatırım ve Türk malları haftası olarak değiştirilmiştir.

Okullarda 12 – 18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilir. Şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır.

YERLİ ŞİİRLERİ

Yerli Malı Kullanalım
Çocuklar size çağrım var
Yerli malı kullanalım
Kullanalım, edelim kâr
Yerli malı kullanalım.
Daha güçlü olmak için
Daha özgür kalmak için
Mutluluğu bulmak için
Yerli malı kullanalım.
Her ürün bizim olmalı
Arayıp onu bulmalı
Paramız yurtta kalmalı
Yerli malı kullanalım.
O, okuldur, evimizdir
O, bizim ödevimizdir
Yurttaşlık görevimizdir
Yerli malı kullanalım.
Cemal Gören

Yerli Malı ve Tutum
Arpa, buğday isteyen,
Tarlaya tohum eker,
Gelecek kaygısını
Akıllı olan çeker.
Ben ibretle bakarım
Arıya, karıncaya
Paramın bir kısmını
Atarım kumbaraya.
Yurduma hizmet için
Her zaman tutumluyum
Yerli malı giyerim,
Ben bir Türk çocuğuyum.
Mustafa YILMAZKAYA

Yerli Malı
Haftamızı açalım,
Yurda neşe saçalım.
Yerli malı dururken,
Yabancıdan kaçalım.
İpekli var, yünlü var,
Pamuklu var, bezi var.
Fabrikalar işliyor,
Öz malım gelişiyor.
Yaban malı almayız,
Düşünmeye dalmayız.
Biz tutumlu oldukça,
Hiç de yoksul kalmayız.
Latif ÖKTEN 

Yerli Malı Özlü Sözler
ÖZLÜ SÖZLER
Ak akçe kara gün içindir.
Ayağını yorganına göre uzat.
Damlaya damlaya göl olur.
Har vurup, harman savurma.
İşten artmaz, dişten artar.
Sakla samanı, gelir zamanı.
Ekmek olmayınca, yemek olmaz.
Gençlikte taş taşı, ihtiyarlıkta ye aşı.
Yerli malı Türk’ün malı, her Türk onu kullanmalı.




Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top