Trabzon'un fethinin 551. yıldönümünde devletin özel izniyle Pontus ayini yapıldı. Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği şehirde fetih kutlaması yapmak ise hiçbir yetkilinin aklına bile gelmedi.



Bakanlığın özel izniyle
Millî Gazete'nin "Fethe inat Pontus ayini" manşetiyle Türkiye gündemine taşıdığı ayine Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Nicolas Matthioudakis ve Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle "Pontus Ayini" gerçekleştirilirken fetih kutlaması yapılmamasına şehirden tepki geldi. Fetih günü yapılan ayinin halkı rahatsız ettiğini söyleyen AGD Şube Başkanı Şimşek; "Fetih gününün kutlanmamasına halk tepkili" dedi.

Trabzon'un Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde bulunan Sümela Manastırı'nda ayin düzenlendi. İlki 2010 yılında yapılan ayine geçtiğimiz yıllara oranla katılımın azalması dikkat çekti. Yetkililer, özellikle Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin yurt dışından gelen turist sayısında azalmaya neden olduğunu belirtti. Sümela'ya gelmenin, din adamları için olduğu kadar her inançlı insan için de mukaddes bir tecrübe olduğunu belirten Bartholomeos, ''Yıllarca ulaşamadığımız bu ibadet merkezimizi anılarda yaşatarak, büyüklerimizden dinleyerek büyüdük ve uzaktan dua ederek mutlu olmaya çalıştık. Çok şükür ki bu beklentimiz gerçekleşti ve yüce Rabbimiz bizlerin buraya gelmesini nasip etti. Buna katkı sunan hükümetimize, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Avrupa Birliği Bakanlığı'na, Maçka Belediyesi'ne ve de Maçka halkına teşekkür ederiz'' diye konuştu.

Sümela Manastırı'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen özel izinle 88 yıl aradan sonra ilk kez 2010 yılında gerçekleştirilen ayin üçüncü kez yapıldı. Ayin için yurt içi ve yurt dışından gelen turistler, sabahın erken saatlerinde güvenlik görevlilerinin kontrolünün ardından manastıra alındı. Kısa bir süre sonra da Fener Rum Patriği Bartholomeos ve beraberindeki din adamları manastıra geldi. İlahilerin okunmasıyla başlayan ayinde Patrik Bartholomeos, dualar etti. Dini ritüellerin yerine getirilmesinden sonra Bartholomeos, manastırdakileri kutsadı. Ayin sırasında mum yakıp dua eden bazı kişilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Ayine, Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nicolas Matthioudakis ile Rusya, Yunanistan ve Gürcistan ile yurt içinden gelen 200 kadar Ortodoks Hristiyan katıldı. Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de ayini takip etti. Bartholomoes, kendilerini bu izni veren devlet yetkililerine teşekkür etti.

Fetih unutturuldu
88 yıl aradan sonra üçüncü kez yapılan ayin dün yüzlerce Ortodoks'un katılımıyla gerçekleştirildi. Hükümetin desteğiyle yapılan ayinde konuşan Fener Rum Patriği Bartholomoes, kendilerini bu izni veren devlet yetkililerine teşekkür etti.  Pontus ayini, Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethettiği 15 Ağustos'a denk geldi. Ayinin gerçekleştirildiği kentte fetih kutlaması ise yapılmadı. Fetih adeta unutturulmaya çalışıldı. 551 yıldır Türk-İslam yurdu olan Trabzon mahzun kaldı.

Büyük küstahlık
Bartholomeos, bir gazetecinin, Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin cami olarak ibadete açılması konusundaki görüşlerini sorması üzerine, şunları söyledi: ''Ayasofya konusunda bir ihtiyaç görmüyoruz. Yani cami var. Oradaki muhtar beyin söylediğine göre, 'camiler çok, ama boş'. Önce onlar doldurulsun, Ayasofya'ya lüzum hasıl olursa Ayasofya da olabilir. Şu an ihtiyaç yoktur, siyaset vardır.''

"Camiler boş önce onları doldurun. Ayasofya'nın açılmasına açıkça karşıyız..."
Fener Rum Patriği Bartholomeos, ''Bu (Sümela Manastırı'nda) ibadet imkanı aynı zamanda Türkiye'nin ve özellikle Karadeniz'in turizmine de büyük katkı sağlamaktadır ve aynı zamanda bu Türkiye'nin dinler arası diyalog alanında, din özgürlüğü alanında ki yapmış olduğu çok önemli adımların somut bir göstergesidir'' dedi. Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nda, 88 yıl aradan sonra bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ayini yöneten Bartholomeos, daha sonra Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç'i makamında ziyaret etti.

Bartholomeos, burada yaptığı konuşmada, Sümela Manastırı'nda üçüncü ayini gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını belirterek, ''Çünkü orası ta 4. asırdan beri gelen bir ibadet yeridir. Ortodoks Hristiyanlar için önemi büyüktür. Bu sene gelen müminlerimiz, önceki yıllarda olduğu gibi çok duygulandı, çok iyi intibalarla Trabzon'dan ayrıldı. Bu ibadet imkanı aynı zamanda Türkiye'nin ve özellikle Karadeniz'in turizmine de büyük katkı sağlamaktadır ve aynı zamanda bu Türkiye'nin dinler arası diyalog alanında, din özgürlüğü alanında ki yapmış olduğu çok önemli adımların somut bir göstergesidir'' diye konuştu. Bu nedenle katkıda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve hükümetine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'a ve Trabzon yerel yönetimine şükranlarını ifade etti.

Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılması tartışmaları
Bartholomeos, bir gazetecinin, Trabzon'daki Ayasofya Müzesi'nin cami olarak ibadete açılması konusundaki görüşlerini sorması üzerine, şunları söyledi: ''Açıkça söyleyeyim, biz bütün camilere saygılıyız, ibadet yerlerine saygılıyız ancak bu Ayasofya konusunda bir ihtiyaç görmüyoruz. Yani cami var. Oradaki muhtar beyin söylediğine göre, 'camiler çok, ama boş'. Önce onlar doldurulsun, Ayasofya'ya lüzum hasıl olursa Ayasofya da olabilir. Şu an ihtiyaç yoktur, siyaset vardır. Ayasofya ibadete açılırsa sadece Müslüman kardeşlerimize hizmet verecek ama müze olarak kalmaya devam ederse bütün yabancılara, Trabzonlulara, Türkiye'yi ziyaret eden bütün turistlere hizmet verecek. Yerel halkın bir de geliri olacak. Buradaki turizmin gelişmesine yardımcı olacak. Bu açıdan, bizce açık söylüyorum müze olarak devam etmesinden yana olduğumuzu söylüyoruz.''/AA

* Fetihten ayine İstanbul-Trabzon hattı

* İstanbul ve Trabzon aynı dönemde fethedilmiş iki şehir. İstanbul 1453'te, Trabzon 1461'de fethedildi.

* İstanbul ve Trabzon'un fatihi de aynı. Bu iki şehrimiz de Fatih Sultan Mehmed tarafından alındı.

* İki şehrin fethedilmesiyle birlikte iki imparatorluk tarihe karıştı. İstanbul'un fethiyle Bizans İmparatorluğu, Trabzon'un fethiyle Pontus Rum İmparatorluğu yıkıldı. Anadolu'nun İslamlaşması böylece tamamlanmış oldu.

* İstanbul'da da, Trabzon'da da Ayasofya bulunuyor. Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakfiye ile cami yaptığı Ayasofya'ların ikisi de bugün müze ve iki Ayasofya'da da müslümanların namaz kılması yasak.

* Sümela manastırında iki yıl önce başlayan ayin bu sene tam da Trabzon'un fethedildiği 15 Ağustos'ta (dün) yapıldı. Bu ayin için Ekümenik iddiasıyla dikkatleri üzerine çeken Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nicolas Matthioudakis İstanbul'dan Trabzon'a gitti.

Bütün bu dikkat çekici benzerliklerden ve skandal Pontus ayininden sonra akla şu soru geliyor: Trabzon'un fethi neden kutlanmıyor?! Trabzon'un fethi neden unutturuluyor?!

milligazete.com.tr
İlgili Aramalar:

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top