Myanmar’ın Arakan bölgesinde Müslümanlara yönelik baskılar devam ediyor. Müslümanlar, Arakan–Bangladeş arasında bulunan Naf Nehri’ni geçerek Bangladeş’e sığınmaya çalışıyor. Günde ortalama 100 kişinin kaçak yollarla geçmeye çalıştığı Naf Nehri’nde ise ölüm kol geziyor. Nehrin sularında kaybolmadan karşıya geçmeyi başaranlar bu sefer de kamplarda ölüm kalım savaşı veriyorlar.
Arakan’da katliamdan kaçış devam ediyor

video

- Arakan’da katliamdan kaçış devam ediyor

Haziran ayında Myanmar’ın Arakan bölgesinde başlayan şiddet olayları hâlen devam ediyor. Şehir merkezlerinde Müslümanlara yönelik saldırılar yavaşlarken kırsal bölgelerde saldırılar sürüyor. Ramazan ayının gelmesi ile birlikte özellikle Müslüman din adamlarına, âlimlerine yönelik işkence ve baskılar daha da artmış durumda.

Myanmar devletinin uluslararası gözlemcilere, insani yardım kuruluşlarına ve basın mensuplarına açmadığı bölgede neler olup bittiği ise sadece bölgeden kaçan insanlardan öğrenilebiliyor.

Arakan’da Müslümanların cep telefonu kullanmasına izin verilmediği için bölgeye dair fotoğraf ve haberler kamuoyuna tam anlamıyla yansıyamıyor.

Naf Nehri’nde ölüm yolculuğu

Arakan’da yaşanan baskılardan kaçan halk Naf Nehri'ni geçerek Bangladeş'e sığınmaya çalışıyor. Sadece gece yapılabilen nehir yolculuğunda günde ortalama 100 kişi sınırı geçerek Bangladeş'e ulaşıyor. Ancak pek çok Arakanlı Müslüman bu zorlu yolculukta hayatını kaybediyor.

Muson yağmurları aralıksız yağıyor

Naf Nehri’ni aşarak Bangladeş’deki mülteci kamplarına ulaşmayı başarabilenleri ise çok zorlu bir hayat bekliyor. Her türlü yokluğun, yoksunluğun yaşandığı kamplarda şu günlerde başlayan Muson yağmurları mülteciler için yaşamı iyice zorlaştırıyor. Barınma, sağlık ve gıda konularında ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Temiz içme suyu sıkıntısı
14 yıldır bölgede çalışmalar yürüten İHH, olayların başlamasının hemen akabinde bölgeye acil yardım ekiplerini göndererek kamplarda ve sınır bölgesinde yardım organizasyonları başlattı. Kamplarda 240 ton pirinç dağıtan İHH ekipleri kayıklarla sınırı geçen Arakan Müslümanlarına da kamplara ulaşmalarında yardımcı oluyor, acil ihtiyaçlarını karşılıyor. Kamplarda devamlı ihtiyaç taramaları yapan İHH ekipleri mültecilere yönelik yardımlarını aralıksız sürdürüyor. Bölgede başlayan Muson yağmurları ise hiçbir altyapısı olmayan kampları âdeta çamur deryasına dönüştürmüş durumda. Bu durum bölgede ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Temiz içme suyu sıkıntısının yaşandığı kamplarda su kuyusu açmak için projeler başlatan vakfımız önceki yıllarda da kamp sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için su kuyuları açmıştı.
Arakanlı Müslümanlara yardım etmek isteyen bağışçılarımız, hayırseverlerimiz ARAKAN yazıp 3072’ye göndererek 5 TL bağışta bulunabilirler. Ayrıca Arakan Acil Yardım çalışmaları hakkında detaylı bilgi için www.ihh.org.tr ve 0212 631 21 21 telefon numaralarından İHH’ya ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
Bölge hakkında her türlü soruya cevap bulabileceğiniz İHH Arakan Raporu için tıklayınız
Online Bağış için Tıklayınız
Banka Hesap Numaraları için Tıklayınız

 

 Arakan sınırından dönen İHH ekibi bölgeye dair gözlemlerini kamuoyuyla paylaştı


İHH Genel Merkezi’nde Myanmar’ın Arakan bölgesinde yaşanan olaylarla ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İHH Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç ve Myanmar–Bangladeş sorumlusu Said Demir’in yanı sıra, geçtiğimiz günlerde bölgeye giden gazeteciler Osman Sağırlı ve Fatih Er katıldı.
Arakan sınırından dönen İHH ekibi bölgeye dair gözlemlerini kamuoyuyla paylaştı30.07.2012 - Arakan sınırından dönen İHH ekibi bölgeye dair gözlemlerini kamuoyuyla paylaştı
Düzenlenen basın toplantısında konuşan İHH Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç, bölgede yıllardır çalışma yürüten İHH’nın amacının Arakan'da yaşanan sıkıntıları kamuoyuna duyurmak ve bölgede yardım çalışmaları yapmak olduğunu söyledi. Oruç, buradaki insanlara yardım etmek için İHH’nın yıllardır elinden gelen her şeyi yaptığını ifade etti.
‘‘BÖLGEDE ZÜLÜM DEVAM EDİYOR’’
Basın toplantısında konuşan İHH Myanmar–Bangladeş Koordinatörü Said Demir, İHH’nın bölgede uzun yıllardır devam eden yardım çalışmaları hakkında bilgi verdi ve bugün Arakan'da acımasız bir katliam ve zulüm yaşandığını söyledi. Demir; “Biz Arakan'da yaşanan zulmü dünya kamuoyuna duyurmak için çalışmalar yapıyorduk. Ancak bizim fazla bir şey yapmamıza gerek kalmadan her şey bir Budist’in, yaptıkları katliamı sosyal medyada paylaşması ile ortaya çıktı. Bizim yapmak istediğimizi kendi elleri ile yapmış oldular.” dedi. Bölgede yaşanan olayların aralıksız sürdüğünü söyleyen Demir sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Yaşanan olayların uluslararası kamuoyunda gündeme gelmesinin Myanmar devleti üzerindeki baskıları arttırdığı, bunun sonucunda bölgedeki zulmün bir nebze olsun hafiflediği söyleniyor. Ancak ne yazık ki durum hiç de öyle değil, özellikle kırsal bölgelerde katliamlar, tecavüzler ve işkenceler bütün hızıyla devam ediyor. Bölgeye hâlâ insani yardım kuruluşları ve basın mensupları alınmıyor. Arakan’dan kaçan Müslümanlar Bangladeş’teki kamplara sığınıyor ancak onları orada da büyük sıkıntılar bekliyor. Kamplarda durum gerçekten içler acısı. Bu kampları gördüğünüzde bu insanların nasıl bir zulümden kaçarak bu kadar kötü koşullarda yaşamayı göze aldıklarını tahmin edebiliyorsunuz.’’
 Lütfen bu video' daki görüntüleri küçük çocuklara izletmeyin

‘‘ÖLÜM KURTULUŞ OLMUŞ DURUMDA’’
Arakan'a giden gazetecilerden A Haber Editörü Fatih Er, dünyanın birçok bölgesinde mülteci kamplarına gittiğini ancak Arkan'da şahit olduklarını hiçbir yerde görmediğini söyledi. Er: “Duygusal biri değilim ancak o gece Arakan’dan kayıkla kaçarak gelenlerin haberini yaparken ağladım. Bu insanlar daha iyi şartlarda yaşamak için kaçmıyorlardı, sadece zulümden kaçıyorlardı... Ölüm o insanlar için kurtuluş olmuş durumda...” diye konuştu.
‘‘BM HER ZAMAN SESSİZ’’
Türkiye gazetesi muhabiri Osman Sağırlı: ‘‘Dünyanın bütün bölgelerindeki mülteci kamplarına gittim ancak Bangladeş-Arakan sınırındaki kadar kötü şartların olduğu hiçbir kamp görmedim. Bu insanlara dünya yüz çevirmiş durumda... BM neden sesini çıkarmıyor, Müslümanların katledildiği yerlere neden müdahale etmiyor? UNICEF Arakan'daki çocukları neden görmüyor? İslam Birliği Teşkilatı’nın artık sesini yükseltmesi lazım.’’ diye konuştu.
Bazı medya kuruluşlarında Myanmar’dan gelen fotoğrafların gerçekleri yansıtmadığı ve bölgedeki olayların durulduğuna dair haberler yer aldığına dikkat çeken Sağırlı, Arakan’daki durumla ilgili olarak şunları söyledi: ‘‘Arakan’ın herhangi bir noktasında olduğunuz yerde durup etrafınızda 360 derece dönerek fotoğraf çekerseniz bu size bir Pulitzer ödülü kazandırabilir. Oraya giden BM yetkilileri yanlarına Myanmarlı güvenlik güçlerini alıp Arakanlı Müslümanlarla görüşüyorlar. İnsanlar da doğal olarak askerlerin yanında yaşadıkları zulmü anlatamıyorlar. Yaşadıklarını anlatan birkaç kişi sonraki günlerde ölü bulundu. Bu şartlarda Arakanlıların olan biten her şeyi olduğu gibi aktarmaları ne kadar mümkün?’’
Arakanlı Müslümanlara yardım etmek isteyen bağışçılarımız, hayırseverlerimiz ARAKAN yazıp 3072’ye göndererek 5 TL bağışta bulunabilirler. Ayrıca Arakan Acil Yardım çalışmaları hakkında detaylı bilgi için www.ihh.org.tr ve 0212 631 21 21 telefon numaralarından İHH’ya ulaşarak bilgi alabilirsiniz.
Bölge hakkında her türlü soruya cevap bulabileceğiniz İHH Arakan Raporu için tıklayınız
Online Bağış için Tıklayınız
Banka Hesap Numaraları için Tıklayınız

Arakanlı Müslümanlara 240 ton pirinç yardımı


İHH ekipleri Arakanlılara gıda yardımlarına devam ediyor.

Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlara İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından gönderilen gıda yardımı bölgeye ulaştı.

Myanmar'da yaşadıkları şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingyalı Müslümanlar, İHH'nın dağıttığı gıda yardımını alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), canlarını kurtarmak için Myanmar'ın Arakan bölgesinden çeşitli yollarla kaçarak Bangladeş'e sığınan Rohingyalı Müslümanlara ramazan ayının ilk günlerinden itibaren yardım elini uzatmayı sürdürüyor.

Kamplarda kalanlara daha önce de su kuyusu açan, gıda ve acil yardım malzemeleri yardımları yapan İHH ekipleri, Ramazan dolayısıyla geldikleri Cox Bazar bölgesindeki kamplara gıda yardımı yaptı.

Yardım için kendilerine fiş dağıtılan kamp sakinleri, dağıtılacak pirinci alabilmek için geceden sıraya girdiler. Pirinç almak için erkeklerin yanı sıra, günlerdir sıcak yemek bulamayan kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da sıraya girdi.

Türkiye'den temin edilen yardımlarla alınan 240 ton pirinç kamyonlarla sabahın ilk saatlerinde kampın bulunduğu bölgeye ulaştırıldı.

Sağanak yağmur altında kuyrukta bekleyen Rohingyalı Müslümanlar ellerindeki fişleri vererek 10 kiloluk pirinç çuvallarını alıp kamptaki barakalarına taşıdılar. Sıranın çok uzun olması nedeniyle zaman zaman izdihamın yaşandığı dağıtımın düzenini sağlamak amacıyla Bangladeş polisi büyük çaba harcadı.

Plastik örtü ve ilaç ihtiyacı var

Rohingyalı Müslümanlar, kampta gıdanın yanı sıra barakalarını yağmurdan korumak için plastik örtü, ilaç ve tedaviye ihtiyaçları olduğunu belirttiler.

Myanmar'dan kaçarak Bangladeş'e sığınan Müslümanlara yönelik yardımları koordine eden İHH İnsani Yardım Vakfı Bangladeş ve Myanmar Temsilcisi Said Demir, kamptaki tüm ailelere onar kilogram pirinç dağıttıklarını söyledi. Dağıtımlarının Ramazan ayı boyunca devam edeceğini kaydeden Demir, "Bugün 240 ton pirinç dağıttık. Ramazan boyunca hedefimiz her aileye 2 ay geçimini sağlayacak miktarda gıda dağıtmak" dedi.
Arakan Acil Yardım Online Bağış için Tıklayınız
Banka Hesap Numaraları için Tıklayınız

http://www.ihh.org.tr/anasayfa/

İlgili Aramalar:

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top