Irak hükümeti, Türkiye'nin Irak hava sahasını ve kara sınırını ihlal ettiğini öne sürerek, bunun iki ülke arasındaki ilişkilere ve ortak çıkarlara zarar verdiğini belirtti.
İstanbul / Bağdat- Irak Hükümeti Sözcüsü Ali Debbağ yaptığı açıklamada, bakanlar kurulunda, Türk savaş uçaklarının Irak hava sahasındaki ihlallerinin görüşüldüğünü kaydetti.

Sınır ihlallerinin Irak ve halkının güvenliğini tehlikeye attığını ve bu ihlallerin radarlar tarafından da tespit edildiğini ileri süren Debbağ, ''Irak'ın hava sahasına ve bağımsızlığına yapılan bu ihlalleri kınıyoruz'' dedi.

Kınama kararı çıkartıldı

Irak'ın bağımsızlığını ve vatanı korumanın milli bir görev olduğunu ifade eden Debbağ, ''Irak, bağımsızlığına yönelik bu tür ihlalleri önlemek için gerekli icraatları yapma hakkına sahiptir. Bakanlar Kurulumuz, Dışişleri Bakanlığı'nı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden ihlalleri tespit etmesi ve kınama kararı çıkarması için görevlendirdi'' ifadesini kullandı.


Hava sahası kapatıldı

Irak Başbakanı Nuri Maliki de konuya ilişkin olarak, "Ülke dış müdahalelere maruz kalıyor. Her gün komşu ülkelerin uçaklarının hava sahamızı ihlal ettiğini duyuyoruz. Ülkemizin ulusal egemenliği kasıtlı ya da kasıtsız bir şekilde çiğneniyor. Bunu kabul etmiyoruz ve bunun karşısında suskun kalamayız. Başkaları kendini sorgulasın. Irak'ın egemenliği, güvenliği, hava sahası ve karasularına gerekli saygı konusunda kendilerini sorgulasınlar" dedi.

Dışişleri Bakanlığı dahil devlet kurumları harekete geçerken ilk gelen bilgi, Kuzey Irak’ta radar arızasının uçuş güvenliğini tehdit etmesi üzerine bu kararın alındığı oldu.

Bu nedenle Erbil’de, ikisi THY, biri Pegasus, biri Mısır, biri de Irak havayollarına ait 5 uçağın havaalanında bekletiliyor. Arızanın giderilmeye çalışıldığı, en geç iki saat içinde hava sahasının yeniden açılacağı bilgisi de veriliyor.

Kasımda da kapatılmıştı

2011 yılının kasım ayında da Irak, hava sahasını Türk uçaklarına kapatmıştı. O dönem Irak, Ulusal Petrol Şirketi SOMO’nun, Türk şirketlerine olan borcu nedeniyle Irak devletine ait malların haczedilmesine karar verdi. Borca karşılık Irak Havayolları’na ait uçaklara da el koyma kararı gündeme geldi. Bunun üzerine Irak da Türk uçaklarına Irak hava sahasını kapatmıştı.
kaynak:cumhuriyet

İlgili Aramalar:

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top