Seks, normal ve sağlıklı bir ilişkinin en önemli parçasıdır. Bel ve boyun ağrısı olanlarda "seks hayatı" ciddi anlamda kısıtlanabilmektedir. Ancak "ağrı" asla sekse engel değildir. Belli kurallara uyarak normal seks aktivitesi güvenle sürdürülebilmektedir.

Seksüel aktivitedeki problemler 3 kısımda incelenebilir.

Birincisi belki de en önemlisi seksin duygusal ve psikolojik boyutudur. Depresyon, sinirlilik, hayal kırıklığı, zihin yoğunluğu seksten zevk almayı zorlaştırır.

Seksin ikinci kısmı fizyolojik ve anatomik bütünlük'tür. Beyinden seksüel organlara kadar giden sinir bağlantılarının tam, hormonal aktivitenin düzenli ve cinsel organların yeterli kan akımına sahip olması gereklidir. Diyabet, hormonal bozukluklar, kalp ve damar hastalıkları, prostat, omurilik ve sinir basıları, gerilmiş omurilik sendromu bu bütünlüğü etkileyebilmektedir.

Üçüncü kısımda anatomik, fizyolojik ve isteksel bir engel yok iken, salt boyun ve bel ağrısı sebebiyle kişi seksten uzaklaşabilmektedir. Özellikle seks esnasında bazı durumlar omurgadaki ağrıyı artırarak, hekime yol gösterebilir. Öncelikle oturduğunuz veya eğildiğinizde beliniz ve bacaklarınız ağrıyor, yatarken ise rahat ediyorsanız, bu bel incinmesi veya sinir basısı lehinedir. Ayakta kaldığınızda, hareketle bel ve bacak ağrısı artıyor, otururken veya uzanırken ağrı geçiyorsa öncelikle omurga daralması, faset ağrısı, yumuşak doku hastalığı ve artrit düşünülmelidir.

Boyunun geriye doğru atılması, sıkışması ve yanlış şekilde uyuya kalma sonrası; el ve kollarda uyuşma, hissizlik ve kuvvetsizlik ciddi omurilik ve sinir basısının habercisi olabilmektedir.

Ağrısız seks için sıcak bir banyo ile işe başlamak idealdir. Ilık, yumuşak bir masaj daima iyi cevap verir. Masaj ağrıyı azaltır, kasları ve beyni gevşetir, arzuyu arttırır.




Konforu arttıracak ve ağrıyı engelleyecek bazı önerilere dikkat edilmelidir. Seks esnasındaki hareketlerin bele ve boyuna aşırı yük yüklemeden, nazik ve biyomekanik kurallara uygun olmasına özen gösterilmelidir. Ağrıyı artırıcı davranışlardan kaçınılmalı ve aralıklarla
gevşemeye önem verilmelidir. Ağrı tüm tedbirlere rağmen artıyorsa, zorlamadan, ısrarcı olmadan mutlaka doktora danışılmalıdır.


Bel ve boyun ağrısı olan bayanların; sırtüstü yatar

pozisyonda, dizleri ve kalçası bükülmüş, bel ve boyun

kavisi yastık veya havlu ile desteklenmiş olmalıdır.

Ayrıca dizleri bükülmüş ve bacakları eşinin üstüne

konulmuş şekil de bel ve boyuna en az zararı

vermektedir.



Aynı şekilde bel sorunu olan erkeklerin, bel ve

boyun kavisi yastık veya havlu ile destekleyip

pasif pozisyonda kalması önerilmektedir.

Oturur pozisyonda seks, bazı omurga sorunları için daha

konforlu ve ağrısızdır. Bu pozisyon duygusal yakınlaşmaya

izin verirken, eşlerin hareket uyumuna dikkat etmeleri ve

özellikle belin arkasına yastık ile desteklemeleri gereklidir.

Bazen eşler yüzüstü pozisyonda ağrılarının azaldığını ifade

etmektedirler. Bel ve boyun kavisini aşırı arttırdığından

tavsiye edilmemektedir. Göğüs, karın ve boyunun altına

konan yastık ve havlularla bel ve boyun eğriliğinin

ayarlanması önerilmektedir.

omurga.org

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top