MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ÖĞRENİM HAYATI
Küçük Mustafa, Haziran 1887'de başladığı ilk öğrenimine bir süre annesinin arzusuna uyarak Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde devam etti; fakat çok geçmeden babasının isteği ile Selanik'te çağdaş eğitim yapan Şemsi Efendi Mektebi'ne geçti ve ilkokulu burada bitirdi.
Önce mahalle mektebine başladı.Sonra Şemsi Efendi Okuluna yazıldı.1894 de Selanik'te Sivil Rüştiye (ortaokul) Mektebine girdi. Fakat orta öğretimini burada tamamlamadı.
Kendi kararı ile Askeri Rüştiye'nin üçüncü sınıfına kayıt oldu.
Yazları, dayısı Hüseyin Efendi'nin yanına gider, okul zamanına kadar çiftlikte kalırdı. Mustafa, bu okulu sevmişti. Zekâsı ve üstün yetenekleri ile kısa zamanda kendisini gösterdi ve öğretmenlerinin sevgisini kazandı; öğretmenleri neredeyse kendisine bir arkadaş muamelesi yapma gereğini hissetmişlerdi

Bu okulda matematik öğretmenliği yapan Yüzbaşı Mustafa Efendi, genç öğrencisinin yetenekleri ve zekâsı karşısında sınıftaki diğer Mustafa'larla aralarındaki farkı belirtmek üzere öğrencisinin adının sonuna "Kemal" ismini ilâve etti. Artık genç öğrenci Mustafa Kemal olmuştu.
Mustafa Kemal Rüştiyeden sonra Manastır Askeri idadisini, daha sonra İstanbul'daki Harp Okulu'nu bitirip Harp Akademisi'ne girdi. Buradan yüzbaşı olarak ordu saflarına katıldı.
ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU OKULLARIN ŞİMDİKİ ADLARI NELERDİR?

Mustafa, Selânik Mülkiye Rüştiyesi'ne kaydoldu ve 1893 yılında Selânik Askerî Rüştiyesi'ne girdi. Bu okulda Matematik Öğretmeni Yüzbaşı Üsküplü Mustafa Sabri Bey "Kemal" adını ilave etti. Fransızca öğretmeni Yüzbaşı Nakiyüddin Bey (Yücekök), özgürlük düşüncesiyle genç Mustafa Kemal'in düşünce yapısına etkiledi. Mustafa Kemal Kuleli Askerî İdadisi'ne girmeyi düşündüyse de ona ağabeylik yapan Selânikli bir subay Hasan Bey'in tavsiyesine uyarak Manastır Askerî İdadisi'ne kaydoldu. 1896-1899 yıllarında okuduğu Manastır Askerî İdadisi'nde Tarih öğretmeni Kolağası Mehmet Tevfik Bey (Bilge), Mustafa Kemal Efendi'nin tarih'e olan merakını güçlendirdi. Bu okulu ikincilikle bitirdi. 13 Mart 1899'da İstanbul'da Mekteb-i Harbiye-i Şahane (Harp Okulu)'na girdi. Birinci sınıfı 27. ikinci sınıfı 11. üçüncü sınıfı 1902'de Mülazım (Teğmen) rütbesiyle, 549 kişi arasından, piyade sınıf sekizincisi (1317 - P.8) olarak bitirdi. Akabinde Erkan-ı Harbiye Mektebi (Harp Akademisi)'ne devam etti ve 11 Ocak 1905'te Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle bitirdi.

Sırasıyla Atatürk’ün gittiği okullar, şehirleri ve tarihleri aşağıdaki gibidir:

- Mahalle Mektebi (Selanik)
- Şemsi Efendi Okulu (Selanik)
- Selanik Mülkiye Rüştiyesi ( Selanik)
- Selanik Askeri Rüştiyesi : 1893 – 1895 ( Selanik)
- Manastır Askeri İdadisi: 1895 – 1899 (Manastır Şehri Makedonya)
- Harp Okulu: 13 Mart 1899 - 10 Şubat 1902 (İstanbul)
- Harp Akademisi: 1902 - 11 Ocak 1905 (İstanbul)

İlgili Aramalaratatürkün okuduğu okullar sırasıyla, atatürkün okuduğu okullar sırasıyla ve tarihleriyle, atatürkün katıldığı savaşlar, atatürkün okul hayatı, atatürkün öğrenim hayatı, atatürkün okuduğu, atatürkün öğrenim durumu, atatürkün okuduğu okullar ve tarihleri, atatürkün öğrenim hayati ile ilgili önemli bir olay, mustafa kemal ün öğrenim hayatı, atatürkün okuduğu okullar ve başarıları, atatürkün okul hayatı sırası, atatürkün okuduğu okullardaki başarıları sırası, atatürkün öğrenim hayati sırası, atatürk ün öğrenim hayatı, Atatürkün öğrenim hayatı özet, Atatürkün öğrenim hayatı özel, atatürkün, öğrencilik, hayatı

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top