(video) İnsan psikolojisi ve gelişimi üzerine çok önemli bir eğitim. GELECEK HAYALİNİZ. HAYAT AMACINIZ. DEĞERLERİNİZ. HEDEFLERİNİZ. KİŞİLİK. YARATICILIK. MÜCADELE RUHU. KISACA BAŞARININ SIRLARI
AVUCUNUZDAKİ KELEBEK
KİTAP ÖZETİ
Avcunuzdaki Kelebek; gelecek hayali, hayat amacı, değerler, hedefler, olumlu düşünce, kişilik, yaratıcılık ve mücadele ruhu hakkında okuyucuya yol gösteren, hayat kılavuzu niteliğinde bir kişisel gelişim kitabıdır.
Kitap, okuyucunun kendisine şu soruları sormasını istiyor: Ben kimim? Ne yapmak istiyorum? Nereye ulaşmayı amaçlıyorum? Bunu nasıl yapabilirim? Niçin? Yazar; bu sorular içten ve doğru cevaplanırsa, kitabın sona erdiğinde aslında kitabın hiç sona ermediği, ilginç bir hayat kılavuzu elde edileceğini ifade etmektedir.
Kitap; genel olarak üç bölümden oluşmakta olup, sırasıyla
• Kendinizi nasıl keşfedersiniz?
• Hedeflerinizi nasıl belirlersiniz? ve
• Hedeflerinize giden yolda nasıl ilerlersiniz? Sorularının cevapları üzerinde durulmaktadır.
SİZ -----NASIL----HEDEFLER
Birinci bölümde “siz” üzerinde duruluyor ve kendimizle ilgili fark etmemiz gereken üç kaynak anlatılıyor.
Yazara göre, geleceğimizle ilgili kararlar almak aslında hiç de zor değildir. Zorluğu yaratan, bizim kendimizi yeterince tanımamamızdır. Hayata dair kararlar almamızı kolaylaştıracak nitelikte olan, kendimiz ile ilgili bilmemiz gereken üç temel çıkış noktası vardır. Gelecek hayalimiz, hayat amacımız ve değerlerimiz. Bu üçünü bilmemiz hayatımızı anlamlı hale getirir. Eğer gelecek hayallerimizi, hayat amacımızı ve değerlerimizi bilmiyorsak, sıradan, doyumsuz bir hayat sürdürürüz.
GELECEK HAYALİNİZ
Hayallerinizin büyüklüğü, geleceğe bakışınızın ve ufkunuzun genişliğine bağlıdır.
Köyün çobanına sormuşlar: “Çok paran olsa ne yaparsın?” “Hep soğanın cücüğünü yerim.” demiş. Yanındaki çobana sormuşlar: “Sen ne yapardın?”, “Bana bir şey bırakmadı ki!” demiş. İleride olacağınız yeri, hayallerinizin büyüklüğü ve sıra dışılığı belirler.
Albert Einstein; “Kendimi ve düşünme yöntemlerimi gözden geçirdiğimde, hayal etme yeteneğimin somut bilgiyi özümseme becerimden çok daha ağır bastığı sonucuna varırım.” der.
Hayaliniz, zor günlerinizde ilerisi için size ışık tutar, güç verir. Ona ulaşma hayali sizi hep diri tutar, soğuk gününüzü ısıtır. Hayalleriniz, hedefleriniz değildir, mutlaka ulaşmanız gerekmez.
HAYAT AMACINIZ
Hayat amacınız hayatınıza değer katar, sizi sürükler. Yaptıklarınızdan duyduğunuz tatmini artırır ve gelecek planlarınızı etkiler. Hayatınızda uzun vadede etkisi fazladır.
Zamanın birinde küçük bir karınca, sırtına çıkınını vurmuş, yola çıkmış. Etraftaki diğer hayvanlar sormuşlar:
“Hayrola karınca kardeş, nereye böyle?”
“Mekke’ye gidiyorum, hacı olacağım.” Hayvanların hepsi kahkahaya boğulmuş:
“Ufacık hayvansın, oraya varmadan açlıktan, susuzluktan ölürsün.” demişler.
“Olsun” demiş, minik karınca; “Varamazsam da yolunda ölürüm!”
Batıda r olayları üzerine yapılan araştırmalar, r edenlerin çoğunun gelir düzeyi yüksek, eğitimli insanlar olduğunu gösteriyor. İntihar edenlerin ortak bir noktası var; hayat amaçlarını kaybetmişler.
Herkesin hayat amacı farklıdır, farklı olması da gerekir. Yeter ki bir amacınız olsun. Hayatınızın bir amacı olması, sizi ve hayatınızı değerli kılar.
Hayat amacı; birisi için sanayi imparatorluğunu genişletmek, başka birisi için bilgi yaymak, lösemili çocuklara yardım etmek, kendini hayvanlara adamak gibi her şey olabilir. Birisi için hiçbir önem taşımayan bir amaç bir başkası için çok şey ifade eder.
Hayrettin Karaca’yı hepimiz için değerli kılan şey hayat amacının hepimize kattıklarıdır. Diğer taraftan, kendini adadığı ülke topraklarını ve ormanlarını koruma amacı; özel hayatında işiyle ilgili, hayatıyla ilgili yaşadıklarının sonunda, kendini ayakta tutan yegâne güçtür.
Hayat amacını bir kağıda yazmanız gerekmez; gerçekten inanmanız, yani kalbinize yazmanız gerekir. Hayatınızın amacı kalbinizde büyür ve yalnızca size aittir.
DEĞERLERİNİZ
Hayatınızla ilgili değerlerinizi belirlediyseniz, operasyonlar çok kolay hâle gelir. Eğer değerleriniz, amacınız ve hayaliniz belli değilse operasyonlar konusunda kafanız çok karışır. Nerede mastır yapayım, hangi mesleği seçeyim diye düşünür durursunuz.
Değerleriniz, kararlarınızı etkilediği kadar algılarınızı da etkiler; dünyayı anlama şeklinizi belirler. Değer yargılarınız çok çeşitli olabilir. Attığınız adımların doğruluğunu onlar kontrol eder.
Kendi değerleriniz üzerine düşünmeniz ve onları belirlemeniz; benliğinizi fark etmenizi ve hayatınızla ilgili karar vermenizi kolaylaştırır.
Kendinizi bir ev gibi düşünün. AMACINIZ evin temeli, GELECEK HAYALİNİZ evin çatısı, DEĞERLERİNİZ de onları bir arada tutan beton kirişlerdir.
Kitabın ikinci bölümünde gelecekle ilgili hususlar yer almakta, temennilerin hedef olabilmesi için uyması gereken kriterler açıklanarak “Gelecek hedeflerinizi nasıl belirlersiniz?” Sorusuna cevap aranmaktadır.
HEDEFLERİNİZ
Gelecekle ilgili ulaşmak istediklerinizin temenni değil, hedef olabilmesi için belirli kriterlere uyması gerekir. Bunlar;
• Tatmin edici
• Ortak
• Mantıklı
• Belirgin
• Ulaşılabilir
• Limit Konulmuş
Zaman
Finans
Sayı
Tatmin Edici: Konulan hedefe ulaştığınızda “yaptığıma değdi” diyebilmelisiniz. Eğer koyduğunuz hedefe ulaştığınızda bu size tatmin sağlamıyorsa tüm çaba boşuna gitmiş demektir. Ulaştığınızda “Evet istediğim buydu.” Diyebilmelisiniz. Hedefin tatmin edici olmasındaki kriter sizsiniz. Sizin iç sesiniz, duygularınız, kişisel mutluluğunuz önemli olan faktörlerdir.
Mantıklı: Hedefi koyarken mantıklı mı, değil mi, görmemiz çok önemlidir. Anadolu’da iyi bir söz vardır: “Attığın taş ürküttüğün kurbağaya değsin” derler. Mantıklı hedefi en iyi açıklayan sözdür. Mantıklı hedefte kriterler, veriler önemlidir.
Ortak: Kişisel hedefinizi belirlerken o hedefe doğru ortak hareket edeceğiniz insanların fikirlerini almıyor, onları hedefe ortak etmiyorsanız, Başarısızlık kaçınılmazdır. Hedefiniz, “emekli olunca bir sahil kasabasına yerleşmek” olsun. Emekli oldunuz; hanıma, çocuklara “hadi hep beraber Deniz kıyısına yerleşiyoruz” dediğinizde, aile; “biz gelmiyoruz, sen git” diyebilir. Çünkü bu onların fikri değil, sizin hedefinizdir. O zaman, hedef koyarken ortak hedef olmasına dikkat etmek gerekir.
Belirgin: Hayalinizin hedefe dönüşebilmesi için hedefinizin net, iyi tanımlanmış olması gerekir. İleride Deniz kıyısında bir ev almak, hayaldir. “Ayvalık’taDeniz kıyısında bir eve yerleşeceğim” dediğinizde hedef belirginleşmiş olur. Kısaca; hedefinizin detaylı, yani çok iyi tanımlanmış olması gerekir.
Ulaşılabilir: Eğer hedefiniz ulaşılabilir değilse önünüzde bir hayal olarak kalır. “Ulaşılabilir” ile kastedilen rahatlıkla ulaşılabilen hedefler anlaşılmamalı. Mutlaka çıtanın biraz yukarıda olmasında fayda vardır. Neyin ulaşılabilir olduğunu da ancak kişinin kendisi bilebilir.
Limitleri Konulmuş: Hedeflerin genellikle zaman, finans ve sayı olarak sınırlarının belirlenmiş olması önemlidir. Koyduğunuz hedefte bir zaman sınırı yoksa orada bir hedeften bahsedilemez Bir şeyi iki yıl sonra gerçekleştirmenizle, yirmi yıl sonra gerçekleştirmeniz arasında fark vardır. Yine, hedefte bir sayı ve finansal sınır gerekiyor ve koyulmamışsa, hedefiniz hedef olmaktan uzaklaşmaya ve hayal olmaya başlar.
Sağlık: Alışkanlıklarınız, sağlık, kilo durumunuz vs.
İletişim: Etrafınızla, ailenizle kurduğunuz ilişkileri, bu alandaki gelişiminizi, onlara ayırdığınız vakti içerir.
Para: Kazanmayı planladığınız geliri, yapmayı düşündüğünüz yatırımları içerir.
Hayat Yönetimi: Zamanınızı nasıl planladığınızı, stres yönetiminizi ve hayat planlamanızı içerir.
Gelişim: Geliştirmeyi düşündüğünüz becerileri ve ilerlemeyi düşündüğünüz alanlarda gelmek istediğiniz noktalara ulaşmak için almanız gereken eğitimleri içerir.
İş: Kariyerinizle ilgili planlarınız, ulaşmak istediğiniz pozisyon, çalışacağınız alanlar ve emeklilik yaşınız gibi durumları kapsar.
Sosyal Hayat: Özel yaşamınızı içerir. Evlilik, hobileriniz, kendinize ayıracağınız zaman, dernek faaliyetleri gibi hayattan zevk almayla ilgili tüm aktiviteler.
Kitabın son bölümünde kişi ve geleceği arasındaki yolculuktan bahsedilmekte ve “Nasıl Başarırsınız?” sorusuna cevap aranmaktadır.
Önemli olan birilerini geçmek değil, mutlu, tatmin edici ve dünyaya yararlı bir hayat yaşamaktır. Siz ve geleceğiniz arasındaki yolda size ışık tutan dört özelliğiniz vardır:
• Olumlu düşünceleriniz
• Kişiliğiniz
• Yaratıcılığınız ve
• Mücadele Ruhunuz.
Eğer bu dördüne sahipseniz, bunlar sağlamsa ve iyiyse, yolunuzu aydınlatırlar.
OLUMLU DÜŞÜNCE
Hayata olumlu bakarsanız, hayatınızın da olumlu yöne döndüğünü görürsünüz.
Düşünceleriniz Eylemleriniz Kaderiniz
Düşünceleriniz eylemlerinize, eylemlerinizse kaderinize dönüşür. Olumlu düşünceniz kaderinizi de olumluya çevirir.
İnsan beyninde olumlu ve olumsuz düşünceler tam karşılıklı, zıt yerde durmazlar. Yan yan yana ve aynı bölümde dururlar. Aralarında çok ince bir çizgi vardır, hangisi daha çok yer kaplıyorsa, ötekine daha az yer bırakır. Hoşgörünüz azsa tahammülsüzlüğünüz çoğalır; dostluğunuz azsa düşmanlığınız çoğalır... Siz, olumlu olanları çoğaltmaya çalışın.
Hayat sizin nereden baktığınıza bağlı olarak değişir. Sizin nasıl baktığınız belirleyicidir. Dışarıya bakıp hayatı çok kirli gören insanların büyük ihtimalle pencere camları kirlidir.
KİŞİLİK
Güçlü bir kişilik, yolunuzdaki en büyük ışığınızdır. Kişiliğiniz, hayattaki doyumunuzda ve Başarınızda zekânızdan daha önemli bir yer tutar.
Eskilerin güzel bir sözü vardır, “nev’i şahsına münhasır adam” derler. Kendi gibi olan, farklı, olduğu gibi davranan. Böyle olanları kolay farkedersiniz. Fakat bizler çoğu zaman bize gösterilen rolleri oynarız. Davranışlarımız için sosyal onay beklerken koca bir hayatı ıskalarız.
Güçlü bir kişilik, çok büyük bir emektir. “Ben yarın şu kişiliğimi bir geliştireyim” diyemezsiniz. Kelebeğin kozadan çıkışı gibidir. Özgün ve kendiniz olmanız, başkalarını taklit etmemeniz bir parıltıdır.
YARATICILIK
Yaratıcılık; yol boyunca size ışık tutan, size umulmadık, basit, harika çözümler sunan bir becerinizdir. Diğerlerinden farklı bakmayı gerektirir.
Yıllar önce Mahmut Paşa’da tezgahta yan yana çorap satan seyyar satıcılardan birisi farklı bir şey yapar ve onun tezgahının önü tıklım tıklım kadınlarla dolardı. Oysa o da aynı çorapları satmaktadır. Diğerlerinden farklı yaptığı şey herkes çorapları çift halde satarken, o ayırır ve karıştırı; kadınlar diğer çifti bulmak için uğraşırken tezgahı dolup taşar, çok iyi satış yapardı.
İlkokul mezunu olan o seyyar satıcının adı Zeki BAŞESGİOĞLU’dur. Zeki Triko’yu bugüne getiren faktörlerin arasında yaratıcılığının önemli bir etkisi vardır.
MÜCADELE RUHU
Mücadele ruhu, hayatınızın zor anlarında en ihtiyaç duyacağınız güçtür. Ona sahipseniz korkmayın.
42 km.lik maratonların 26.kilometresinde atlet tükenme noktasına gelir. O noktayı aştığınızda maratonu rahat bitirirsiniz. Atletlerin çoğunun yarışı o aşamada bıraktıklarını görmüşler; yarışı tamamlayanlar, o ızdırap dolu kilometreyi aşabilenler. Hepimizin hayatında 26.kilometre vardır. Onu aşarken ihtiyacınız olan mücadele ruhudur.
Bu kitabın amacı, okuyucunun hayal gücünü büyülemektir. Öyle bir büyü ki kitaba dokunduğunuz anda başka bir dünyanın kapısını aralar gibi olmalısınız.
Avcunuzdaki kelebek, hayatı değişik bir açıdan görebilmek için rehber niteliğinde ipuçları sunan, zevkle okunabilecek bilgileri içermektedir. Yazarın, konuları anlatırken, içinde kendimizden de bazı parçalar bulabileceğimiz tarihi ve güncel olaylardan örnekler vermesi kitaba akıcılık ve gerçekçilik kazandırmıştır.
Kitabı okudukça ilginç bir hayat kılavuzu elde ettiğinizi göreceksiniz.
Bir genç kız bilge adamı şaşırtmak istiyor. İki elinin arasına bir kelebek koyacak ve bilge adama, 'avucumun içinde bir kelebek var, canlı mı ölümü?' diye soracak. Ölü derse kelebeği salıverecek, canlı derse avucunu bastırıp kelebeği öldürecek, bilge adam her ne derse tersini ispat etmiş olacak. Kız, kapalı tuttuğu ellerini bilgeye doğru uzatıyor:
“Avucumun içinde bir kelebek var: Canlı mı, ölümü?”
Bilge adam cevap vermeden önce uzun uzun kızın gözlerinin içine bakıyor ve cevap veriyor: “Canlı da olması, ölü de olması senin ellerinde kızım, senin ellerinde”
Hayatımız ve mutluluğumuz da bizim ellerimizde; tam avucumuzun içindedir.
HAZIRLAYAN : Ferhat GÜRLEK
YAZAR: AHMET ŞERİF İZGÖREN
YAYIN EVİ : ELMA- AKADEMİ ARTI YAYINLARI
İlgili Aramalar:
Yorum Gönder Blogger Facebook
DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(