Plüton bizimdir bizim olacak. Plüton tekrar gezegen olsun... Plütonun gezegenlik hakkı engellenemez.!!! Keşfinden 76 yıl sonra gezegenlikten çıkarıldı.
Yıllarca 9 gezegen var biliyorduk bunlardan biride, Plüton' du ancak bu pembe ve küçük gezegen gezegenler birliginden atıldı.
Plüton, Pluto, Güneş Sistemi içinde bilinen en büyük cüce gezegen ve doğrudan Güneş'in etrafında dönen en büyük onuncu cisim. Önceleri gezegen olarak sınıflandırıldı. Plüton, birçok cismi barındıran Kuiper kuşağı'nın en belirgin üyelerinden biri.
Yıllarca 9 gezegen var biliyorduk bunlardan biride, Plüton' du ancak bu pembe ve küçük gezegen gezegenler birliginden atıldı.
Plüton, Pluto, Güneş Sistemi içinde bilinen en büyük cüce gezegen ve doğrudan Güneş'in etrafında dönen en büyük onuncu cisim. Önceleri gezegen olarak sınıflandırıldı. Plüton, birçok cismi barındıran Kuiper kuşağı'nın en belirgin üyelerinden biri.
Plüton, 1930'da keşfedildikten 2006'ya kadar, Güneş Sistemi'nin dokuzuncu gezegeni olarak değerlendirilmişti. 70'li yıllardan sonra Güneş Sistemi'nin dışında bir cüce gezegen olan 2060 Chiron saptanana kadar küçük bir gezegen olarak düşünülen Plüton'u, gezegen olma statüsü tartışılmaya başlandı.
20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılın başlarında, Güneş Sistemi'nin dışında Plüton'a benzeyen birçok cisim saptanmıştır, bunların en önemlisi 2005'te saptanan ve Plüton'dan yaklaşık %27 daha büyük olan Eris olmuştur. 24 Ağustos 2006'da, Uluslararası Astronomi Birliği (IAU ya da UAB) Güneş Sistemi'nde bir gezegen olmanın koşullarını tanımladı. Bu tanımlama sonrasında Plüton gezegenlikten çıkarıldı.
Prag’da yapılan gökbilimciler kongresinde alınan bir kararla, Plüton gezegen statüsünden çıkarıldı. Uluslararası Astronomi Birliği, geçen hafta yeni bir tanım yaparak, güneş sistemindeki gezegen sayısının 9’dan 12’ye çıkarılmasını önermişti. Ancak Prag’da toplanan 75 ülkeden 2 bin 500 astronomun yaptığı oylamada Plüton’un aleyhine karar çıktı.
Videoyu mutlaka izleyin. Plüton nasıl gezegenlikten çıkarıldı, pluton nasıl bir yer?
Gezegenlerin Güneş’e uzaklığı mesafe sırasıyla şöyle: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton. Son dönemde bazı uzmanlar diğer sekiz gezegenden çok daha küçük ve uzak olan, bir buz ve kaya kütlesi durumundaki Plüton’un gezegen kabul edilemeyeceğini savunuyordu. Astronomi Birliği’nin tanımı kabul edilmiş olsaydı üç gökcismi daha gezegen olarak kabul edilecekti. Bunlar, şimdiye dek Plüton’un uydusu kabul edilen Charon, 3 yıl önce keşfedilen 2003 UB313 adlı gök cismi ve Mars ile Jüpiter arasındaki Ceres adlı dev bir asteroid. Bu arada Plüton’un gezegen statüsünden çıkarılması ile, Güneş Sistemi’nde dokuz gezen olduğunu yazan bütün kitapların da yeniden yazılması gerekiyor. Eris ve Ceres ile birlikte yeni bir küme olan "cüce gezegenler" sınıfına dahil edildi.
Gezegen kelimesinin anlamı için sunulan çeşitli önerileri değerlendiren astronomlar sonunda oylarını kullanarak gezegenin anlamını tekrar tanımladı. Yeni tanımlayama göre bir gök cismin gezegen olarak sayılabilmesi için (a) Güneş'in etrafında dönmesi, (b) küre şeklini kazandıracak kadar büyük olması ve (c) yörüngesinde büyük bir engelin bulunmaması gerekiyor. Yörüngesi kendisinden kat kat büyük Neptün ile kesiştiği için ise Plüton, üçüncü kural nedeniyle gezegen sıfatını kaybetti.
ARALIK 2011 DE PLÜTON BİR SÜPRİZ YAPTI, ONU GEZEGENLİKTEN ÇIKARTANLARI UTANDIRDI
NASA, Pluton gezegeninin yüzeyinde 'yaşamın yapı taşlarına' rastlandığını açıkladı.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Pluton gezegeninin yüzeyinde "yaşamın yapı taşlarına" rastlandığını açıkladı.
Biliamadamları, Hubble Uzay Teleskopu'yla cüce gezegenin kayalık ve buzlu kaplı yüzeyinde ultraviyole ışıklarının emildiğini keşfettiklerini, bunun da Pluton'da karmaşık hidrokarbon moleküllerin var olduğunu kanıtladığını açıkladı.
Bu moleküllerin, güneş ışığı ya da kozmik ışınların gezegenin yüzeyindeki buzda bulunan metan, karbonmonoksit ve nitrojen ile etkileşime geçmesi sonucu ortaya çıktığı ve gezegene kırmızı rengini verdiği sanılıyor.
1990'lardan bu yana Hubble Uzay Teleskopu ile yapılan ölçümleri değerlendiren bilimadamları, Pluton'un atmosferinde de değişiklikler olduğunu saptadı.
İlgili Aramalar:
Yorum Gönder Blogger Facebook
DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(