Bozkurt İlçesi'ne bağlı İnceler Beldesi'nde yapılan keşfin, tarih kitaplarını değiştireceği iddia edildi.
Denizli'de Doğa Sevenler Derneği (DOSEV) Başkanı Ümit Şıracı ve arkadaşlarının, Bozkurt İlçesi'ne bağlı İnceler Beldesi'nde yaptıkları keşfin, tarih kitaplarını değiştireceği iddia edildi. Üzerinde Göktürk alfabesiyle yazılan yazıların bulunduğu kayanın, Türkler'in Batı Anadolu'ya İslamiyet'ten önce geldiklerini ortaya koyduğu ileri sürüldü.
DOSEV üyelerinin geçtiğimiz günlerde Bozkurt İlçesi'nin İnceler Beldesi'ndeki bir doğa gezisi sırasında gördükleri kaya, inanılmaz bir tarihi gizemi ortaya çıkardı. Bir mağarada kayanın üzerinde ilginç ve çok eski işaretler gören DOSEV üyeleri, fotoğraflarını çekti. Fotoğrafları inceleyen tarih araştırmacısı Kürşad Baytok, işaretlerin Göktürk alfabesiyle yazıldığını ve Göktürkler'e ait olduğunu iddia etti.
İşaretlerin çevirisini yapan araştırmacı Baytok, 'Üç Enenmiş At Aldı' cümlesinin kayada yer aldığını ve 8'inci Yüzyıl'a ait olabileceğini ileri sürdü. Eserin korunması ve kayda alınması gerektiğini belirten araştırmacı Kürşad Baytok, "Ortaya çıkan bu önemli eser, kesinleştiği takdirde Türkler'in Batı Anadolu'ya İslamiyet'ten önce geldiklerinin kanıtı olacak. Tarih yeniden yazılabilir. Türkler'in Anadolu'ya gelişi kitaplarda 1071 Malazgirt Savaşı olarak yazıyor. Ancak bulunan eserler, bunun daha eski olduğunu gösteriyor" dedi.
Kayanın üzerindeki alfabenin 10'uncu Yüzyıl'da kullanımının bırakıldığını belirten Baytok, "Bu da Göktürkler tarafından kullanılan alfabelerde yer alan şekillerin 8'inci Yüzyıl'da kullanılmış olma ihtimalini ortaya çıkarıyor. Bu da Türkler'in bu tarihlerde Anadolu'da özellikle de Batı Anadolu'da bulunduğu anlamına geliyor" diye konuştu.
DOSEV Başkanı Ümit Şıracı, kayanın korunması gerektiğini belirterek, "Doğa gezisi sırasında işaretler ilgimizi çekti. Fotoğraflarını çekip incelettik. Biz de çok şaşırdık. Bölgede böyle bir eserin korunması gerekiyor. Gerekli yerlere bildirdik" dedi. DHA
Denizlideki bu kaya resim ve yazıtlarında göze çarpan en büyük özellikler, her Türk kaya resim ve yazıtlarında olduğu gibi bölgenin kadim Türk mezarlık alanlarında ve özellikle Türkmen yerleşim yerlerinde bulunmasıdır. Bu kayalar bir anda değil, yıllar boyu birer uğrak yeri olmuş ve her dönemde belirli betimlemeler yapılıp, süslemeler ve yazılar kullanılmıştır. Yazıların ardından yıllar boyu gelinerek yapılan bazı çizimler ve süslemeler her ne kadar yazıların görünümlerini “tamga uçlarından çekip uzatarak ve süslemelere ekleyerek” değiştirse de; Tamga kökleri bir şerit halinde olduğu yerde durmakta ve kendini açıkça göstermektedir. Bu aşağıda değineceğimiz kaya yazısı Atalarımız tarafından özellikle “iki şerit arasında yazılarak” belirgin ve kaybolmayacak bir görünümde tutulmuştur.
Okuma önerisi :
Yazı hem Anadolu’daki bir çok kadim Ön Türk yazısı, hemde Türk abecesinin genel özelliği olarak sağdan sola doğru yazılmıştır.
ÜÇ : (Ü+Ç) Üç sayısıdır ve aynı Türk bengütaşlarında her zaman yazılan şekli ile yazılmıştır. / Tüm Türkçe sözlük ve köken bilim kaynakları
İDİÇ : (İ+D+(İ)+Ç) Enenmiş At demektir. (Enenmiş iğdiş edilmiş yada bir şekilde işaretlenmiş demektir) / TDK Büyük Sözlüğü
ALTU : ((A)+L+T+U) Aldı demektir. Günümüze T-D değişimiyle gelen bu sözcük, hem Altı, hem Altu şeklinde yazılmakta ve söylenmektedir. / Türk Bengütaşları, köken bilim kaynakları ve Kaşgarlı’ın lügatı
Yazıda “ÜÇ İDİÇ ALTU” (ÜÇ ENENMİŞ AT ALDI) yazmakta ve daha önce de karşılaştığımız; kaya üzerine kayıt tutma, antlaşma yapma ve unutmamak yada unutulmamak için taşa kazıma işlemi atalarımız tarafından yerine getirilmiştir.
Dipçe : Kalın “T” tamgasının özellikle Altay bölgesinde, Yenisey ve Talas’da ki haliyle kullanılması, bu yazının da Orkun bölgesindeki Türk yazıtlarına yakın yada biraz daha eski olabileceğini bize gösteriyor.
Eneme işlemi ise, atın yada yetiştirilen, beslenen başka bir hayvan kulağının, ait olduğu boya göre çeşitli şekillerde kesilmesidir. Eneme işlemi aynı zaman da hayvan üzerine tamga vurarak da işaretlenmesi anlamındadır. Bu işlemler özellikle Türkmen bölgelerinde gerçekleştirilmektedir. Hadım – iğdiş etmeye de “eneme” denmektedir. “İdiç” ise doğrudan ve alışılageldiği üzere “enenmiş at” için kullanılır.
- Yazı ve okuma önerisi : Kürşad BAYTOK
- Fotoğraf ve bulgu : Ümit ŞIRACI
http://sanat.bugun.com.tr/denizli-de-tarihi-kesif-haberi/208497/
İlgili Aramalar:
Yorum Gönder Blogger Facebook
DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(