Libya'daki ABD Büyükelçisi'nin ölümüyle sonuçlanan ve Mısır'a da sıçrayan isyanı 'Müslümanların Masumiyeti' adlı bir film tetikledi. Filmin yönetmeni Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuştu

Mısır ve Libya'da Amerikan hedeflerine yönelik kanlı saldırılar, ABD'de yaşayan İsrailli Yahudi bir yapımcı tarafından çekilen ve yine ABD'de yaşayan İslam karşıtı bir Mısırlı Hıristiyan tarafından tanıtımları yapılıp internette yayılan bir film yüzünden patlak verdi.

Asıl işi inşaat sektörü olan 56 yaşındaki Sam Bacile tarafından senaryosu kaleme alınan ve çekilen 2 saatlik film, 'Müslümanların Masumiyeti' adını taşıyor.

>> İŞTE LİBYA'DAKİ KANLI SALDIRI

 "Filmin bu kadar öfke yaratacağını tahmin etmiyordum" diyen Sam Bacile, "İslam'ın yanlışlarını dünyaya göstermek istedim" ifadelerini kullanıyor.

'İSLAM KANSERDİR'

Olayların patlak vermesinin ardından ortadan kaybolan ve gizlenmeye başlayan Sam Bacile, filmi yaparken, bunun İslamiyet karşıtı, kışkırtıcı bir yapım olmasını amaçladığını söylüyor..

Filmin yapımcısı ve yönetmeni İsrail asıllı Amerikan vatandaşı Sam Bacile, Amerikan Wall Street Journal gazetesine verdiği demeçte, " İslam kanserdir, Müslümanlar da yok edilmesi gereken böceklerdir. Bu film ile İslam’ın nefret içerikli bir din olduğunu göstereceğim" ifadelerini kullandı. " Bu film için 100 İsrailli bağışçıdan 5 milyon dolar aldım ve filmi İsrail için yaptım" diyen Sam Bacile, ABD’nin Florida eyaletinde Kur’an-ı Kerim yakan rahip Terry Jones’dan destek aldığını söyledi.

'KIPTİ HIRİSTİYANLARIN EZİLMESİ'

Bu arada, yine ABD'de yaşayan Morris Sadek isimli bir Mısırlı Hıristiyan da, Arapça dublajlı olarak YouTube'da dolaşan filmi kendi sitesinde yayınladığını ve bazı Amerikan TV kanallarıyla da yayın konusunda anlaşmalar yaptığını belirtti. Morris Sadek , "Bu film, Mısır'daki Kıpti Hıristiyanların nasıl ezildiğini göstermektedir" diyor. 

Bu arada Bacile, filmi bu yılın başlarında neredeyse tamamen boş bir salonda bir kez gösterime soktuklarını belirtirken, orijinali İngilizce olan yapımın Arapça'ya kim tarafından çevrilip YouTube'a konulduğunu bilmediğini belirtiyor.

Sam Bacile, konsolosluklardaki şiddet olayları karşısında üzgün olduğunu belirtirken, "Yine de asıl suçlu, elçilik binalarımızdaki güvenlik sistemlerinin zayıf olmasıdır' ifadesini kullanıyor.

KARİKATÜR VE FİLM İSYANLARI DA ÇIKMIŞTI

'Müslümanların Masumiyeti' adlı filmle patlak veren olaylar, geçtiğimiz yıllarda yaşanan benzer isyanları hatırlatıyor...

2005 yılında, Danimarka'daki bir gazetede Hz. Muhammed'e yönelik hakaretler içeren 12 adet karitkaür yayımlanması, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanları ayağa kaldırmıştı.

2008 yılında ise aşırı sağcı Hollandalı politikacı Geert Wilders'in çektiği 'Fitne' adlı İslam karşıtı kısa film, İslam dünyasında infial yaratmıştı.

2004'te de Hollandalı film yönetmeni Theo van Gogh (47), İslam aleminde sert tepkilere yol açan 'Submission' (Teslimiyet) adlı kısa film yüzünden Amsterdam'da öldürülmüştü. Senaryosunu, dönemin Hollanda Liberal Parti Milletvekili ve Somalili yazar Ayan Hırsi Ali'nin yazdığı 12 dakikalık filmde, zorla evlendirilen, amcasının tecavüzüne uğrayan, kocasının zulmüne katlanan Müslüman bir kadının öyküsünü anlatılıyordu. Hollanda’daki Müslümanları isyan ettiren filmin bir sahnesinde kadın aktrisin vücudundaki kamçı izlerinin arasında Kuran’dan ayetler yazılı olduğu dikkati çekiyordu.

POSTA İNTERNET


Film isyanı Yemen'e sıçradı

Libya'da ABD Büyükelçisi Christopher Stevens'ın ölümüne yol açan "Müslümanların Masumiyeti" adlı filmin isyanı, Libya, Mısır ve Tunus'un ardından Yemen'e sıçradı



Yemen'in başkenti Sana'da yüzlerce kişi, İslam'a hakaret eden filmi protesto etmek için ABD Büyükelçiliği'ne girmeye çalıştı. Elçilik binasına taş atan göstericiler, pencereleri kırdı.

Görgü tanıkları, polisin, havaya ateş açarak göstericileri durdurmaya çalıştığını belirtiyor.

Mısır'da da gösteriler devam etti. Dün gece ABD Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı sonrası göstericilerle, güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, halkı barışçıl gösteri yapmaya çağırdı. Mursi, göstericilerin filmi bahane ederek suçsuz insanlara ve elçiliklere saldırmasının yanlış olduğunu söyledi.

 ABD'NİN KAHİRE BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE ÇATIŞMA

ABD’nin Kahire Büyükelçiliği önünde Hz. Muhammed’e hakaret içeren filmi protesto etmek için toplanan göstericiler ile emniyet güçleri arasında çıkan çatışmada 13 polis memuru yaralandı, 9 gösterici gözaltına alındı.

Mısır İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, eylemcilere tepkilerini barışçıl biçimde göstermeleri çağrısında bulunulurken, ülkedeki liderlerden olayları yatıştırmaları için devreye girmelerini istendi.

Açıklamada, göstericiler ve polis arasında yaşanan arbedede 13 polis memurunun yaralandığı, 9 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

Gösterici gruplar, ABD yönetiminden filme resmi bir kınama gelinceye kadar yerlerinden ayrılmayacaklarını bildiriyor.

Polis ve eylemciler arasında meydana gelen çatışmalar sabah saatlerine kadar sürmüş, eylemcilerin attığı taş ve şişelere polis göz yaşartıcı bomba ile karşılık vermişti. Olaylar nedeniyle başkent sokakları trafiğe kapalı tutuluyor.

Mısır güvenlik güçleri dün gece ABD’nin Kahire Büyükelçiliği binasına saldırdıkları gerekçesi ile 4 kişiyi tutuklamış, diğer saldırganların yakalanması için çalışıldığını bildirmişti.

'FİLM YASAKLANSIN'

Afganistan, Sudan, Bahreyn, Cezayir, Tunus ve Mısır’dan gelen resmi açıklamalarda filmin açık bir provokasyon olduğuna dikkat çekilerek yasaklanması istendi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, filmin "şeytanca bir amel olduğunu" belirterek, "İslam aleminin bu şekilde aşağılanmasının kabul edilemez. Şiddetle kınıyorum" ifadesini kullandı. Filmin yasaklanmasını isteyen Karzai, böyle bir filmin yayımlanmasının dünyadaki bütün dinlere saygısızlık olduğu ve insanlar arasında düşmanlıklara sebep olabileceği uyarısında bulunarak, Hz. Muhammed’e hakaretin tüm Müslümanlar’a hakaret olduğunu vurguladı.

KARZAİ, OBAMA'YLA GÖRÜŞTÜ

Libya’da Amerikan Büyükelçisi Christopher Stevens ve 3 Amerikalı yetkilinin ölümüne neden olan saldırıdan sonra ABD Devlet Başkanı Barack Obama ve Karzai dün telefonda görüşmüştü. Obama, Karzai’den Mısır ve Libya’da şiddete dönüşen olayların Afgan ve Amerikan güçleri için tehdit teşkil etmemesi için çaba gösterilmesini istemişti.

Bu arada, Hamid Karzai’nin film nedeniyle ülkede karışıklıklar çıkma ihtimali nedeniyle Norveç ziyaretini ertelediği bildirildi.

TALİBAN'DAN ÖLÜM TEHDİDİ

Afganistan’da, film nedeniyle "Youtube" video paylaşım sitesine erişim geçici olarak engellenmişti.

Öte yandan Taliban militanları, filmin intikamını almak için ABD askerlerini öldürme tehdidinde bulundu.

"BATI ÜLKELERİ FİLME DESTEK VERMESİN"

Sudan Dışişleri Bakanlığı, kınama mesajında, "Batı ülkelerinin filme karşı sessiz kalması ve bunu ifade özgürlüğüne bağlaması haksız bir tutumdur. ABD’deki bu İslam karşıtı hareket binlerce Müslümanı sokağa dökmüştür. Bu da gösteriyor ki, İslam’a ve Hz. Muhammed’e yöneltilen hiç bir hakaret cevapsız kalmayacaktır. Batılı ülkeler bu filme destek olmamalı çünkü bunlar dinlerin bir arada yaşadığı ortamların yok edilmesi manasına gelir" ifadelerine yer verildi.

Sudan Dışişleri, ABD’nin Bingazi Konsolosluğu’na yönelik saldırının tasvip edilmediğini belirterek, Müslümanların masum insanlara zarar vermekten kaçınmaları gerektiğini vurguladı.

"GÖSTERİMİ DERHAL DURDURULMALI"

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı ise, "İslam İşbirliği Teşkilatı ve İslam ülkeleri, fitneye yol açan bu filme karşı birlikte hareket etmeli. Filmin gösterimi derhal durdurularak, bu filmi yapanlardan hesap sorulmalı" açıklamasında bulundu. Açıklamada, ABD’nin Bingazi’deki Büyükelçisi’nin öldürülmesi de kınandı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı da, filmi bir provokasyon olarak değerlendirirken, Tunus’taki iktidar partisi Nahda Hareketi "Fitne, kin ve ayrılıktan beslenenlere prim verilmemeli" tepkisini gösterdi.

Gün boyu camiler önünde düzenlediği gösterilerle filmi protesto etmeyi sürdüren Mısır’daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı halka çağrıda bulunarak, yarın cuma namazı sonrasında kentlerin en büyük camilerinde toplanılmasını ve olayla ilgili tepki gösterilmesini istedi.

 Clinton: O filmin içeriği 'iğrenç'

"Müslümanların Masumiyeti" adlı filmle ABD yönetiminin hiçbir bağlantısının olmadığını belirten ABD Dışişleri Bakanı Clinton, filmin içeriğini de "iğrenç" bulduğunu belirtti

Erdoğan: Nefretle kınıyorum

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hz. Muhammed'e hakaret içeren ABD yapımı filme karşı düzenlenen protestolarda ABD'nin Libya Büyükelçisi ve üç elçilik görevlisinin öldürülmesi konusunun çok çok kaygı verici olduğunu belirterek, “Diplomatları hedef alan bu tür saldırıları, en sert şekilde nefretle kınıyorum” dedi

Diyanet İşleri Başkanı uyardı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Libya'da ABD büyükelçisi ve 3 görevlinin öldürülmesiyle ilgili, ''Bu tür şiddet olaylarını insani ve İslami referanslarla izah etmek mümkün değildir'' dedi


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Libya'da Amerikan büyükelçisi ve 3 büyükelçilik görevlisinin öldürülmesiyle ilgili, ''Bu tür şiddet olaylarını insani ve İslami referanslarla izah etmek mümkün değildir. Aynı şekilde tabii ki buna sebep olarak gösterilen bayağı, pespaye ve provokatif yapıları, operasyonları da ifade özgürlüğü içinde değerlendirmek mümkün değil'' dedi.
İlgili Aramalar:

Yorum Gönder Blogger

DİKKAT!
İfadeler şekiller, jpg, gif, png,bmp formatlarında resim, foto, video, müzik ekliyebilirsiniz.Resim eklemek için-- [img] resim linki [/img] // Müzik eklemek için :-- [nct]Müzik linki [/nct] Youtube Video ekleme:-- [youtube] Youtube Video Link [/youtube] Link kapanış kutucukların arasına boşluk bırakın
***KÜFÜR HAKARET İÇEREN YORUMLAR SİLİNECEKTİR***
Gülen ifade eklemek için işaretleri kullanın
:) (: :)) :(( =)) =D> :D :P :-O :-? :-SS :-t [-( @-) b-(

 
Tavizsiz © 2013. All Rights Reserved. Shared by WpCoderX
Top